Dit is een artikel uit het NRC-archief

Formule 1

Sebastian Vettel wint vierde wereldtitel met zege in India

Sebastian Vettel leidt in de eerste bocht in de eerste ronde van de Grand Prix in India.
Sebastian Vettel leidt in de eerste bocht in de eerste ronde van de Grand Prix in India. Foto Reuters / Adnan Abidi

Sebastian Vettel is vandaag voor de vierde keer op rij wereldkampioen geworden in de Formule 1. De Duitser van Red Bull won de Grand Prix van India en zag concurrent Fernando Alonso niet verder komen dan de elfde positie. De constructeurstitel werd door Red Bull veiliggesteld.

In India vertrok de Duitser van poleposition en kwam hij al in de tweede ronde de pitsstraat binnen voor nieuwe banden. Alonso had na een aanvaring met een andere auto echter ook een vroege stop nodig en kreeg een nieuwe neus. Na die stop klaagde de Spanjaard over een slecht bestuurbare wagen en Alonso bleef in de achterhoede steken.

Vettels ploeggenoot Mark Webber reed lange tijd aan de leiding in India, maar werd uiteindelijk in de pits ingehaald door Vettel. De Australiër kreeg na veertig van de zestig ronden technische problemen en viel uit. Nico Rosberg (Mercedes) en Romain Grosjean (Lotus) mochten daarom mee het podium op met Vettel. Giedo van der Garde werd al vroeg in de race aangereden door Max Chilton in de Marussia en moest zijn Caterham aan de kant zetten.

Sebastian Vettel zwaait naar het publiek als hij de pit inloopt voor de start van de Grand Prix in India waar hij voor de vierde keer op rij wereldkampioen werd in het Formule 1-racen. Foto AP / Mark Baker

Vettel begon na de zomerstop weer op te leven

Vettel begon de titelstrijd met een derde plaats in Australië en een zege in Maleisië, maar daarna kon de Duitser zijn dominantie van de laatste jaren niet herhalen. Van de acht races erna won hij alleen in Bahrein, Canada en Duitsland, terwijl Fernando, Alonso, Nico Rosberg en Lewis Hamilton de buit in de andere races verdeelden.

Vettel eindigde echter slechts drie maal buiten het podium en hield zo zijn kampioenschapsambities op koers. Na de zomerstop stond Vettel weer op. Hij won de races in België, Italië, Singapore, Zuid-Korea, Japan en India en claimde zo zijn vierde wereldtitel. (Novum)