Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Rocklegende Lou Reed (71) overleden

Reed tijdens een concert in Berlijn.
Reed tijdens een concert in Berlijn. Foto EPA/ Matthias Balk

Lou Reed, als gitarist en zanger een van pioniers binnen de rockmuziek, is overleden op 71-jarige leeftijd. Dat meldt muziekblad Rolling Stone.

Volgens zijn literair agent is hij overleden aan een lever-gerelateerde aandoening, meldt persbureau AP. Reed onderging afgelopen mei al een levertransplantatie.

Reed, in 1942 geboren in Brooklyn, vergaarde vooral bekendheid als zanger en gitarist van The Velvet Underground, die hij met John Cale oprichtte en waarvan kunstenaar Andy Warhol de manager was. Met de band behaalde hij nooit commercieel succes, maar was hij wel een grote invloed op de alternatieve rockmuziek nog decennia later. Debuutalbum ‘The Velvet Underground & Nico’ wordt nog steeds gezien als een van de belangrijkste rockalbums ooit gemaakt.

http://youtu.be/5SeVvf1x_AQ

Na zijn periode in de band uit New York begon een lange solocarrière. In 1972 was er een eerste solohit met ‘Walk on the Wild Side’, een nummer dat veel werd gedraaid ondanks controversiële onderwerpen als drugs, transseksualiteit en orale seks:

Ook ‘Perfect Day’ werd een van zijn bekendere nummers:

Zijn laatste soloalbum, ‘Hudson River Wind Meditations’, kwam in 2007 uit. Reeds werk werd door de jaren alom geloofd, maar zijn allerlaatste muziekwapenfeit, ‘Lulu’, een samenwerking met Metallica, werd minder goed ontvangen door recensenten. Volgens onze muziekrecensent Jan Vollaard verdiende het album een plaats in het Guinness Book of Records als slechtste rockalbum ooit:

“Het solowerk van Velvet Underground-legende Lou Reed (69) dat na hits als Walk On The Wild Side alsmaar monotoner werd, had niemand kunnen voorbereiden op de afschuwelijke bak herrie die op het bijna honderd minuten lange album Lulu wordt opengetrokken.”

Lezen/kijken:

- een necrologie van persbureau AP;
- de korte necrologie die Rolling Stone vandaag bij de bekendmaking van Reeds overlijden schreef;
- Lou Reed live in 1983;
- De tien beste Velvet Underground-nummers, zoals vorig jaar door Stereogum samengesteld;
- Lou Reed recenseert Kanye Wests album ‘Yeezus’ in een artikel uit dit jaar, een van zijn laatste wapenfeiten;
- drie documentaires over zijn leven en The Velvet Underground.