Dit is een artikel uit het NRC-archief

Voetbal

PSV en Feyenoord verliezen, AZ medekoploper na winst bij PEC

PSV heeft vandaag niet kunnen profiteren van de misstappen van FC Twente en Ajax. In Kerkrade gaven de Eindhovenaren een voorsprong weg tegen Roda JC en gingen vervolgens onderuit: 2-1. Ook Feyenoord en PEC Zwolle hebben hun kans op de koppositie niet benut. Ze verloren van respectievelijk Heracles Almelo (1-2) en AZ (0-2). AZ is door de winst nu wel medekoploper.

Tim Matavz van PSV scoort 0-1 tegen Roda JC. Rechts ligt Roda-keeper Filip Kurto.
Tim Matavz van PSV scoort 0-1 tegen Roda JC. Rechts ligt Roda-keeper Filip Kurto. Foto ANP/ Marcel van Hoorn

PSV heeft vandaag niet kunnen profiteren van de misstappen van FC Twente en Ajax. In Kerkrade gaven de Eindhovenaren een voorsprong weg tegen Roda JC en gingen vervolgens onderuit: 2-1. PSV speelde de laatste achttien minuten met tien man nadat Memphis Depay zijn tweede gele kaart had gekregen.

In blessuretijd lag de wedstrijd nog minutenlang stil. Na een redding viel PSV-doelman Przemyslaw Tyton met zijn hoofd op een metalen lat die het net op zijn plek moest houden. De Pool raakte buiten westen en werd uiteindelijk met een ambulance afgevoerd. Twee jaar geleden liep Tyton na een botsing met een eigen verdediger al eens een zware hersenschudding op.

Update 16.05: Het gaat “naar omstandigheden” goed met doelman Tyton, zo meldt PSV op Twitter:

Twitter avatar PSV PSV UPDATE Tyton: hij maakt het naar omstandigheden goed, is helder en krijgt nader onderzoek in het ziekenhuis, aldus de medische staf. #psv

De wedstrijd van PSV was toen al verloren. De Eindhovenaren waren via Tim Matavz vlot op voorsprong gekomen en voor rust schoot Oscar Hiljemark ook nog tegen de paal. Roda kreeg ook kansen, maar Tyton redde.

Na de thee zette Roda steeds meer druk op PSV, maar toch was de beste mogelijkheid op nog een doelpunt voor PSV. Florian Jozefzoon en Matavz kregen de bal er echter niet in. Aan de andere kant sloeg Mark-Jan Fledderus in de 68e minuut wel toe.

Rood voor Depay

Vlak daarna kreeg Depay rood. De aanvaller ging hard door nadat hij de bal was kwijtgeraakt. Zijn eerste gele kaart kreeg hij wegens een schwalbe al had de scheidsrechter daar net zo goed een strafschop kunnen geven.

Met tien man bij PSV rook Roda bloed. Krisztian Nemeth verzorgde vier minuten voor tijd de 2-1. Even later ontsnapte de Hongaar ook aan rood toen hij een PSV’er van achteren neerhaalde. Na het blessureleed van Tyton moest PSV nog een paar minuten met negen man door omdat de ploeg al drie keer gewisseld had. Met Ola Toivonen op doel veranderde er niets meer aan de stand.

Feyenoord verrast door Heracles, AZ medekoploper na winst

Heracles Almelo heeft Feyenoord na zeven wedstrijden weer eens een nederlaag toegebracht. In de eigen Kuip gingen de Rotterdammers met 2-1 onderuit. Heracles kwam in de 41 minuut op voorsprong via Jurn Streutker, maar Jean-Paul Boëtius maakte vrijwel direct weer gelijk. In de tweede helft werd Mikhail Rosheuvel de held van Almelo. Feyenoord-spits Graziano Pellè kreeg in de laatste minuten van de wedstrijd rood.

AZ won uit bij PEC Zwolle met 2-0. PEC-speler Joost Broerse benadeelde zijn eigen ploeg door een vrije trap van AZ-speler Maarten Martens achter zijn eigen doelman te koppen, Nick Viergever verzekerde de Alkmaarders van de drie punten. Door de drie punten schaarde de ploeg zich naast Ajax en FC Twente aan kop van de Eredivisie.

Ook Vitesse verzuimt eerste plek te pakken

Vitesse en FC Groningen hebben zondagmiddag nagelaten zich aan kop van de Eredivisie te nestelen. De winnaar van het onderlinge treffen had de leiding gepakt, maar de ploegen kwamen een remise overeen: 2-2. Mike Havenaar en Davy Pröpper brachten Vitesse op een comfortabele voorsprong, maar tussen de 75e en 77e minuut kwamen de bezoekers terug via Richairo Zivkovic en Tjaronn Chery.

Vitesse en Groningen brachten door de remise hun puntentotaal op achttien, een minder dan het trio koplopers FC Twente, Ajax en AZ.

(Novum)