Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Overleden stuntman Hal Needham brak 56 botten: kijk een paar stunts terug

Hal Needham springt uit een boom.
Hal Needham springt uit een boom. Still uit tv-western Have Gun, Will Travel

Hij brak 56 botten tijdens zijn stunts, was de best betaalde stuntman ter wereld en leidde verschillende andere stuntmannen op; de vannacht overleden Hal Needham (The Cannonbal Run) was een durfal, maar niet zonder vrees.

Needham begon in de jaren zestig en keek de kunst af van John Wayne’s stuntman Chuck Roberson. Al snel klom hij op naar de top en mocht de stand-in zijn van Burt Reynolds en Clint Walker. Zo deed hij stunts in de populaire tv-western Have Gun, Will Travel en in films als How the West Was Won (1962), The Bridge at Remagen (1969), McLintock! (1963), The War Lord (1965), en Little Big Man (1970).

Voor zijn stunts sprong hij uit vliegtuigen, auto’s, van daken en liet zich voortsleuren door paarden. Dat ging niet altijd helemaal goed. Ter gelegenheid van zijn boek dat vorig jaar uitkwam, haalde hij herinneringen op bij FoxNews. Daar vertelde hij dat hij tijdens zijn carrière bijna twee keer om het leven kwam door zijn stunts. Ook zei hij dat het vooral armoede was die hem het vak in dreef.

Op een gegeven moment ging Needham actiefilms regisseren als Smokey and the Bandit (1977) en de bekende films The Cannonball Run (1981). Ook probeerde hij een wereldrecord te vestigen om met een auto het hardst te rijden. In het latere deel van zijn loopbaan, ging hij zich toeleggen op het opleiden van andere stuntmannen- en vrouwen. Bekijk hier een voorbeeld van zo’n trainingssessie:

Hij kreeg vorig jaar nog een Oscar voor zijn loopbaan. Tijdens die uitreiking werd hem uitgebreid lof toegezwaaid door niemand minder dan filmmaker en regisseur Quentin Tarantino. Needham is van onschatbare waarde geweest voor de ontwikkeling en het levendig maken van actiefilms in Hollywood, zo zei Tarantino.

Bekijk hier een uitgebreider filmpje waarin Needham vertelt over zijn stunts: