Dit is een artikel uit het NRC-archief

Geopolitiek

Ook Samsom denkt dat hij niet wordt afgeluisterd door NSA

Diederik Samsom.
Diederik Samsom. Foto ANP / Martijn Beekman

PvdA-leider Diederik Samsom vindt het hoog tijd voor een ‘serieuze discussie’ over de afluisterpraktijken van de Verenigde Staten. Dat zei Samsom vandaag in het tv-programma Buitenhof. Hij vindt dat landen onderling en binnen de EU erover moeten praten.

Samsom reageerde op het nieuws dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel al sinds 2002 door de Amerikaanse geheime dienst NSA zou worden afgeluisterd. Volgens Samsom is het onnodig dat hij wordt afgeluisterd en denkt dat we zijn doorgeslagen in het nemen van veiligheidsmaatregelen.

“We hebben gezien dat onder het mom van terrorismebestrijding het afluisteren een hoge vlucht heeft genomen. Het gaat erom of we in de balans tussen privacy en veiligheid niet zijn doorgeslagen. En ik denk dat het goed is dat we daar een discussie over hebben.”

Helemaal onverwacht is het ook weer niet vindt hij:

“Dit zat er natuurlijk al een tijdje aan te komen. Onder de patriot-act waarin allerlei wetten zijn aangenomen na 9/11 waarin ongelimiteerd cheques werden afgegeven om de veiligheid maar te garanderen. Tja, dat loopt een keer spaak en dat zie je nu gebeuren.”

Samsom denkt dat hij zelf niet wordt afgeluisterd, maar zeker weten doet hij dat niet. Premier Rutte zei eerder deze week ook al geen reden te hebben om aan te nemen dat hij wordt afgeluisterd. Afgelopen week berichtte The Guardian dat de NSA 35 regeringsleiders zou hebben afgeluisterd.