Dit is een artikel uit het NRC-archief

Kranten

‘Obama wist sinds 2010 dat Merkel werd afgeluisterd’

Demonstranten bedankten gisteren in Washington D.C. klokkenluider Edward Snowden voor zijn onthullingen over de NSA.
Demonstranten bedankten gisteren in Washington D.C. klokkenluider Edward Snowden voor zijn onthullingen over de NSA. Foto Reuters / Jonathan Ernst

De Amerikaanse president Obama zou al sinds 2010 weten dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel werd afgeluisterd door de NSA. Dat meldt de Duitse krant Bild am Sonntag. Het blad baseert zich op een hooggeplaatste bron binnen de veiligheidsdienst.

Gisteren schreef het Duitse weekblad Der Spiegel een document in handen te hebben waaruit zou blijken dat Merkel al sinds 2002 doelwit is van de NSA. Zij was toen nog voorzitter van haar partij, de CDU.

Volgens de krant was de afluisteroperatie onder de naam ‘GE Chancellor Merkel’ geregistreerd. Vlak voor de Amerikaanse president Obama in juni van dit jaar in Berlijn op bezoek ging bij Merkel, was de opdracht om haar af te luisteren nog steeds actief, aldus het weekblad, dat aangaf dat uit de documenten niet duidelijk is wat er precies wordt afgeluisterd en/of vastgelegd.

Rice: Obama wist van niets

In the New York Times ontkende Obama’s veiligheidsadviseur Susan Rice dat de Amerikaanse president op de hoogte was van het afluisteren. Maar volgens Bild am Sonntag zou NSA-chef Keith Alexander, Obama in 2010 persoonlijk op de hoogte hebben gesteld over het afluisteren van Merkel.

Der Spiegel schreef van de week al dat de afluisterpraktijken georganiseerd zouden zijn vanuit de Amerikaanse ambassade in Berlijn. In zeker 80 Amerikaanse ambassades elders op de wereld zouden soortgelijke locaties zijn ingericht, waarvan 19 in Europese steden zoals Parijs, Madrid, Rome, Praag en Genève. Ook in Frankfurt am Main, de zetel van de Europese Centrale Bank, zou een afluisterpost van NSA en CIA zijn gevestigd.

De berichtgeving afgelopen week dat Merkel door de dienst werd afgeluisterd tussen 2009 en juli van dit jaar leidde tot grote ophef in Duitsland. De VS ontkenden dat de mobiel van Merkel werd afgeluisterd op dit moment.

Demonstraties in Washington D.C.

Zo’n tweeduizend mensen demonstreerden gisteren in de Amerikaanse hoofdstad Washington tegen de afluisterpraktijken van de NSA. Het Congres kreeg een petitie aangeboden die door meer dan een half miljoen mensen was ondertekend. De demonstranten, die bestonden uit verschillende protestgroepen, eisten dat het toezicht op de inlichtingendiensten wordt aangescherpt en dat hun bewegingsruimte wordt beperkt.