NSA: Obama wist niets van vermeend afluisteren Merkel

Obama en Merkel tijdens een bezoek van de Amerikaanse president aan Duitsland afgelopen juni.
Obama en Merkel tijdens een bezoek van de Amerikaanse president aan Duitsland afgelopen juni. Foto Reuters/ Thomas Peter

Geheime dienst NSA heeft vandaag noodgedwongen moeten ontkennen dat zijn directeur het ooit met president Obama heeft gehad over een surveillanceoperatie gericht op de Duitse bondskanselier Angela Merkel, schrijft The Guardian. Het komt maar zelden voor dat de NSA ingaat op geruchten over zijn activiteiten.

“(Alexander) heeft het in 2010 niet met Obama gehad over een vermeende operatie waarbij de Duitse bondskanselier Merkel betrokken zou zijn. Hij heeft het sowieso nooit over vermeende operaties waarbij bondskanselier Merkel betrokken zou zijn gehad. Berichtgeving waarin anders wordt beweerd, is onjuist.”

Bild: Obama op de hoogte, FAZ: Obama ontkende

Het Witte Huis probeert een crisis af te wenden, nadat berichten naar buiten kwamen dat de NSA de telefoongesprekken van ten minste 35 wereldleiders zou hebben afgeluisterd, waaronder die van Merkel. Eerder op de dag weigerde het Witte Huis nog commentaar te geven op een artikel in de Duitse krant Bild waarin werd gesteld dat Obama door NSA-directeur Keith Alexander persoonlijk op de hoogte was gesteld van het aftappen van Merkels telefoon en hij het vervolgens liet doorgaan.

Dat leek al weer in strijd met berichtgeving in de Frankfurter Allgemeine, die stelde dat Obama in een telefoongesprek met Merkel afgelopen woensdag, haar heeft verzekerd dat hij niets afwist van het aftappen van haar telefoon. Caitlyn Hayden, Witte Huis-woordvoerder op het gebied van nationale veiligheid weigerde tegenover The Guardian te reageren op de berichtgeving. “We reageren niet in het openbaar op elke vermeende activiteit.” Maar iets meer dan drie uur later kwam de NSA zelf alsnog met een verklaring.