Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

NS past morgen dienstregeling aan, KNMI waarschuwt voor extreem weer

Een intercity op het traject Utrecht-Amersfoort rijdt door een herfstlandschap op deze archieffoto uit 2007.
Een intercity op het traject Utrecht-Amersfoort rijdt door een herfstlandschap op deze archieffoto uit 2007. Foto ANP/ Erik van 't Woud

Morgen zullen treinen van de NS uit voorzorg volgens een aangepaste dienstregeling rijden vanwege de dreigende herfststorm in het land. Op veel trajecten zal in plaats van elk kwartier, elk halfuur een trein rijden. Dat meldt de NS.

Het kan morgen drukker zijn in de treinen, met name in de spits. Waar mogelijk worden treinen verlengd. Op sommige trajecten hebben reizigers een extra overstap.

NS en ProRail zijn tot deze maatregel gekomen “op basis van de weersverwachting van onafhankelijke weerbureaus voor de komende 24 uur”. Voor morgen wordt in heel het land een zuidwesterstorm verwacht. Vooral in de kustgebieden en in het noorden van het land zou het flink gaan waaien.

Omdat dit volgens de NS “een groot risico voor het treinverkeer” vormt, vanwege de kans om omvallende bomen en takken op het spoor, ziet het in een aanpassing van de dienstregeling een manier “om de problemen zo goed mogelijk op te vangen”.

Bekijk hier de belangrijkste aanpassingen in de dienstregeling morgen.

KNMI: extreem weer op komst

Het KNMI waarschuwt voor extreem weer door zware tot zeer zware windstoten tot maximaal 130 kilometer per uur in het noordwestelijk kustgebied in de tweede helft van de ochtend en het begin van de middag. Voor de noordelijke en westelijke provincies is code oranje afgegeven. De wind zal volgens het KNMI in de loop van de middag afnemen.

Ook de komende uren komen er in het noordwestelijk kustgebied al zware windstoten van maximaal 80 kilometer per uur voor.

KLM annuleert vluchten

Vanwege de dreigende storm heeft KLM uit voorzorg 42 vluchten die morgen vanaf Schiphol zouden vertrekken geannuleerd, meldt Novum. Binnen Europa gaan er 24 Cityhopper-vluchten en achttien reguliere vluchten niet door. De overige 160 vluchten van KLM vertrekken vooralsnog morgen wel, evenals de 47 geplande intercontinentale vluchten. De luchtvaartmaatschappij sluit niet uit dat er morgen nog meer vluchten geannuleerd moeten worden:

“”We zitten boven op het weer. De passagiers zijn ingelicht en omgeboekt.”

ANWB voorziet zeer drukke ochtendspits

De ANWB voorziet voor morgen een heel drukke ochtendspits vanwege het herfstweer. Op het hoogtepunt staat er naar verwachting driehonderd kilometer file, twee keer zoveel als normaal. Ook fietsers en bromfietsers worden door de ANWB gewaarschuwd. Tegenover Novum zegt de verkeersdienst:

“Voor alle verkeersdeelnemers is het lastig het stuur recht te houden met de verwachte windsnelheden.”