Dit is een artikel uit het NRC-archief

Sport

Sven Kramer rijdt in Heerenveen tweede tijd ooit op 10 kilometer

Sven Kramer na afloop van zijn 10 kilometer tijdens de NK Afstanden in Heerenveen.
Sven Kramer na afloop van zijn 10 kilometer tijdens de NK Afstanden in Heerenveen. Foto ANP/ Robin Utrecht

Sven Kramer heeft op knappe wijze de afsluitende 10 kilometer tijdens de NK Afstanden gewonnen. Met 12.46,96 reed hij in Thialf een dik baanrecord (dat was 12,49.88) en was hij maar vijf seconden langzamer dan zijn eigen wereldrecord, gereden op hoogte in Salt Lake City. Jorrit Bergsma werd tweede, Bob de Jong derde.

Kramer behaalde zo zijn tweede goud, na eerder op de vijf kilometer al met afstand de beste te zijn geweest.

Nuis prolongeert titel op 1000 meter

Kjeld Nuis heeft zijn Nederlandse titel op de 1000 meter geprolongeerd. De schaatser van Brand Loyalty dook in Thialf als enige onder de een minuut en negen seconden met 1.08,84. Daarmee was hij 36 honderdste sneller dan Koen Verweij, die met een persoonlijk record knap beslag legde op het zilver. Sjoerd de Vries werd derde in 1.09,32. Marrit Leenstra bleef Ireen Wüst voor op de 1000 meter voor vrouwen waarmee ook zij haar titel prolongeerde.

Stefan Groothuis en Michel Mulder grepen in de slotrit net naast het eremetaal. Drievoudig nationaal kampioen Groothuis werd ondanks een moeizame wissel vierde in 1.09,41, terwijl wereldkampioen sprint Mulder na een snelle start genoegen moest nemen met de vijfde plaats: 1.09,58. Zij plaatsten zich net als de medaillewinnaars wel voor de eerste wereldbekerwedstrijden.

De 23-jarige Nuis raakte gisteren nog zijn titel op de 1500 meter kwijt aan Verweij, die hem in een onderling duel voorbleef. De Zuid-Hollander nam op de kilometer echter revanche op de TVM-schaatser door als enige onder diens tijd te duiken.

Hein Otterspeer, vorig jaar nog tweede, greep naast de prijzen. Hij kwam niet verder dan de achtste tijd in 1.09,66, net achter Ronald Mulder (1.09,65). Mark Tuitert legde slechts beslag op de elfde plaats.

Leenstra wint voor Wüst

Ook Marrit Leenstra prolongeerde haar titel op de kilometer. Ze reed 1.15,38, een kampioenschapsrecord, en was daarmee vierhonderste sneller dan Ireen Wüst (1.15,42). De topdrie finishte amper een tiende van een seconden na elkaar, want Lotte van Beek greep het brons in 1,15.49.

Margot Boer (1,15.55) en Jorien ter Mors (1.15,89), de winnares van de 1500 meter vrijdag, pakten de overige twee tickets voor de eerste serie wereldbekerwedstrijden. Ter Mors zal zo goed als zeker niet gebruikmaken van haar ticket, dus reist hoogstwaarschijnlijk Manon Kamminga af naar de wedstrijden in het Canadese Calgary en het Amerikaanse Salt Lake City.

Yvonne Nauta in actie op de 5000 meter dames tijdens het NK Afstanden in Heerenveen, ze pakte het goud. Foto ANP / Robin Utrecht

Yvonne Nauta goud op 5000 meter

Yvonne Nauta werd eerder vandaag verrassend genoeg Nederlands kampioen op de 5000 meter. De 22- jarige Friezin verbeterde vandaag in Thialf haar persoonlijk record met bijna vijftien seconden: 7.01,62.

Carien Kleibeuker en Antoinette de Jong beten zich stuk op die tijd. Zij werden tweede en derde met respectievelijk 7.04,02 en 7.06,09. Voor Nauta, die al in de tweede rit in actie kwam, is het haar eerste Nederlandse titel bij de senioren. De Team Liga-schaatsster, die ook het kampioenschapsrecord verbeterde, werd vorig jaar nog negende. Haar oude toptijd stond op 7.16,04.

Annouk van der Weijden viel met een tijd van 7.08,58 net naast het podium. Net als Carlijn Achtereekte, die vijfde werd in 7.09,07, plaatste ze zich wel voor de eerste World Cups. Pien Keulstra, die vorig jaar niet in actie kwam vanwege gezondheidsproblemen, legde beslag op de zevende plaats in 7.09,87.

Linda de Vries en Diane Valkenburg stelden teleur. De Vries klampte zich aanvankelijk vast aan het schema van Nauta, maar verloor in de laatste ronden veel tijd en eindigde als achtste in 7.10,15. Valkenburg werd tiende en laatste met 7.13,12. Marije Joling kon haar titel niet verdedigen. Ze kampt met griep.(Novum/NRC)