Dit is een artikel uit het NRC-archief

Auto- en motorsport

Lorenzo wint de MotoGP Japan

Jorge Lorenzo springt een gat in de lucht na zijn overwinning in de MotoGP van Japan. Marc Marquez (links) werd tweede en derde was Dani Pedrosa (rechts).
Jorge Lorenzo springt een gat in de lucht na zijn overwinning in de MotoGP van Japan. Marc Marquez (links) werd tweede en derde was Dani Pedrosa (rechts). EPA / Kimimasa Mayama

Motorcoureur Jorge Lorenzo heeft voorkomen dat Marc Marquez wereldkampioen werd in de MotoGP. Op het circuit van Motegi in Japan won de titelverdediger voor Marquez en Dani Pedrosa. In de WK-stand heeft Marquez nu nog dertien punten voorsprong op Lorenzo. Met een zege zijn er 25 gemoeid.

In de Moto2-klasse viel wel de beslissing. Pol Espargaro wist door het niet starten van naaste belager Scott Redding dat hij aan tien punten genoeg had voor de wereldtitel. De 22-jarige Spanjaard reed echter niet berekenend en veroverde zijn eerste wereldkampioenschap met een overwinning in de race.

In de Moto3-klasse is het razend spannend na de race in Motegi. De Spanjaarden Luis Salom (300 punten), Maverick Viñales (298 punten) en Alex Rins (295 punten) staan daar vlak bij elkaar en strijden over twee weken in Valencia om de wereldtitel.

De race in Motegi was een prooi voor Alex Marquez, het 17-jarige broertje van MotoGP-coureur Marc. Hij troefd Viñales op de streep af. Salom was na twaalf ronden uitgevallen, Rins werd slechts 24e vlak voor Jasper Iwema.

De top-5 resultaten van de Grand Prix Japan:

1. Jorge Lorenzo (Spanje) Yamaha 42:34.291
2. Marc Marquez (Spanje) Honda 42:37.479
3. Dani Pedrosa (Spanje) Honda 42:38.883
4. Alvaro Bautista (Spanje) Honda 42:54.046
5. Stefan Bradl (Duitsland) Honda 42:57.101

Het algemeen klassement na vandaag:

1. Marc Marquez (Spanje) Honda - 318
2. Jorge Lorenzo (Spanje) Yamaha - 305
3. Dani Pedrosa (Spanje) Honda - 280
4. Valentino Rossi (Italië) Yamaha - 224
5. Cal Crutchlow (Groot-Brittannië) Yamaha - 188