Kijken: drie documentaires over overleden rocklegende Lou Reed

12-9-97 Crossing Border Lou Reed
12-9-97 Crossing Border Lou Reed

Lou Reed, rocklegende en frontman en gitarist van het invloedrijke, The Velvet Underground, is niet meer. Hij overleed vandaag op 71-jarige leeftijd. Bekijk hier drie documentaires over hem en The Velvet Underground.

Te beginnen met de recentste van de drie, een portret in de serie ‘American Masters’ uit 1998. In de documentaire komen naast Reed ook onder anderen David Bowie, John Cale, Patti Smith, Thurston Moore, David Byrne en Jim Carroll aan het woord:

http://youtu.be/TjPuF-CYuic

The Velvet Underground was nooit een groot commercieel succes als band, maar wel een van de invloedrijkste in de geschiedenis van de rockmuziek. In een documentaire van The South Bank Show uit 1986 komt de hele band aan het woord, plus manager/producer Andy Warhol. Ook is er veel vroeg livemateriaal van de band te zien:

http://youtu.be/AS7QnF6ieKY

Tot slot: de experimenteelste van de drie, gemaakt door Warhol zelf in 1966. De ‘documentaire’ over de samenwerking van The Velvet Underground met de Duitse zangeres en model Nico is niet zozeer een docu als wel een dialoogloze jamsessie. Voor de échte fans: