Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Israël gaat nog eens 26 Palestijnse gevangenen vrijlaten

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu tijdens het wekelijkse kabinetsoverleg, vandaag in Jeruzalem.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu tijdens het wekelijkse kabinetsoverleg, vandaag in Jeruzalem. Foto Reuters/ Lior Mizrahi

Israël gaat nog eens 26 Palestijnse gevangenen vrijlaten in wat de tweede fase van een deal is, die door bemiddeling van de Verenigde Staten tot stand is gekomen. Door deze overeenkomst kwamen de vredesbesprekingen tussen Israël en Palestina weer op gang.

De vrijlating zal niet voor dinsdag plaatsvinden, zo blijkt uit een verklaring, schrijft Reuters. Israëliërs hebben twee dagen de tijd om tegen de namen in beroep te gaan.

Israël zei afgelopen augustus dat het 104 gevangenen zou gaan vrijlaten in vier fases. Diezelfde maand werden de eerste 26 gevangenen vrijgelaten. De huidige 26, die allen vastzaten voor geweld tegen Israëliërs, gepleegd in de aanloop naar het tussentijdse Oslo-akkoord in 1993, hebben tussen de negentien en 28 jaar in de gevangenis gezeten.

Belangrijk voor Palestijnen, gevoelig voor Israëliërs

Voor de Palestijnen is de vrijlating van de gevangenen, waarvan er duizenden zijn, erg belangrijk. Zij verwelkomen ze als helden. Voor de Israëliërs ligt de kwestie gevoelig: rechtse bondgenoten van premier Benjamin Netanyahu hebben kritiek geuit op het huidige besluit. Zijn kabinet wees eerder vandaag een wetsvoorstel dat meer vrijlatingen moet verbieden af.

Minister van Wonen Uri Ariel heeft in televisie-interviews te kennen gegeven dat je door het vrijlaten van gevangenen die Israëliërs hebben aangevallen of vermoord, alleen maar terrorisme in de hand werkt en geen vrede bewerkstelligt.

Volgens Tzipi Livni, minister van Justitie en leider van de onderhandelingen, wil Ariels partij geen onderhandelingen, zo zei ze in een tv-interview. Ze voegde daaraan toe:

“Als ze een andere oplossing hebben, dan moeten ze ons vertellen wat die is.”

Eind juli startte vredesoverleg na drie jaar weer

De besprekingen tussen Israël en Palestina lagen drie jaar stil, maar werden eind juli in Washington weer hervat. Het doel is binnen negen maanden een akkoord over een tweestatenoplossing te bereiken. Onder de belangrijkste en lastigste kwesties die moeten worden opgelost zijn de grenzen van de toekomstige Palestijnse staat, het lot van de miljoenen Palestijnse vluchtelingen en de status van Jeruzalem. De Palestijnen eisen bezet Oost-Jeruzalem op als hun hoofdstad. Maar de Israëlische regering stelt zich op het standpunt dat Jeruzalem de ondeelbare Israëlische hoofdstad is.