Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Georgië kiest nieuwe president na twee termijnen Saakasjvili

Leden van de kiescommissie maken nog even het stemlokaal aan kant in Tbilisi. De Georgiërs gaan vandaag naar de stembus.
Leden van de kiescommissie maken nog even het stemlokaal aan kant in Tbilisi. De Georgiërs gaan vandaag naar de stembus. Foto EPA / Zurab Kurtsikidze

Georgië gaat vandaag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen als opvolger van de huidige president Mikheil Saakasjvili. Vooralsnog lijkt Giorgi Margvelasjvili, een lid van de Georgische Droomcoalitie van premier Ivanisjvili, de grootste kans om president te worden.

Saakasjvilli heeft de maximale twee termijnen geregeerd. David Bakradze, een partijgenoot van Saakasjvili en Nino Boerjanadze, leider van de ‘rozenrevolutie’ in 2003 die Sjevardnadze van zijn plaats stootte als president, zijn de twee andere belangrijke kandidaten. In totaal doen er 23 kandidaten mee.

De campagnes zijn tot nu toe vrij rustig verlopen. De verkiezingen worden vooral overschaduwd door het aangekondigde aftreden van premier Ivanisjvili, de leider van de grote Droomcoalitie. Dat versterkt de onzekerheid over de toekomst van het land. Na de verkiezingen treden bovendien nieuwe grondwetswijzigingen in waardoor het zwaartepunt van de macht meer bij het parlement en de regering zal komen te liggen en minder bij de president.

De Georgische premier Bidzina Ivanishvili (links) en presidentskandiaat en partijgenoot Giorgi Margvelasjvili (rechts) zwaaien naar aanhangers tijdens een concert in Tbilisi. Margvelasjvili geldt als grote kanshebber deze verkiezingen. Foto EPA / Zurab Kurtsikidze

Voor Saakasjvili zal het een bittere pil zijn als Margvelasjvili, een partijgenoot van zijn rivaal, de verkiezingen zal winnen. Sinds de partij van Saakasjvili vorig jaar de parlementsverkiezingen verloor, liggen de premier en president met elkaar overhoop. Ivanisjvili heeft Saakasjvili beschuldigd van allerlei beschuldigingen van criminaliteit. De kans bestaat zelfs dat zodra Saakasjvili zijn termijn erop zit, Ivanisjvili hem zal laten arresteren.

Als geen van de kandidaten 50 procent van de stemmen krijgt in de eerste ronde, volgt binnen twee weken een tweede ronde met de twee kandidaten met de meeste stemmen.