Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Margvelasjvili wint presidentsverkiezingen in Georgië

Giorgi Margvelasjvili verlaat een stembureau met zijn dochter. Hij lijkt de nieuwe president van Georgië te worden.
Giorgi Margvelasjvili verlaat een stembureau met zijn dochter. Hij lijkt de nieuwe president van Georgië te worden. Foto Reuters/ Grigory Dukor

Giorgi Margvelasjvili, lid van regeringspartij Georgische Droom, gaat Michail Saakasjvili opvolgen als president van Georgië, volgens de eerste officiële resultaten. Margvelasjvili behaalt 63,8 procent van de stemmen, meldt AFP, na telling van twaalf procent van de stemmen. Met deze uitslag is er geen tweede ronde nodig.

De partijgenoot van Saakasjvili, wiens twee termijnen als president erop zitten, David Bakradze behaalt 21,3 procent. Bakradze heeft zijn verlies vanmiddag, na de bekendmaking van de prognose, erkend en Margvelasjvili gefeliciteerd met zijn overwinning.

Georgische Droom, “verenigd in een afkeer van Saakasjvili”, zo schreef correspondent Thalia Verkade gisteren in NRC, won vorig jaar de parlementsverkiezingen in het land en bezit 86 van de 150 zetels in het parlement. De partij leverde de huidige premier Bidzina Ivanisjvili. Tot nu toe is er weinig veranderd in het land:

“Afgelopen jaar zijn er nog geen opvallende hervormingen doorgevoerd. Wel stegen de exportcijfers, vooral dankzij Rusland dat zijn wijnboycot deels ophief nadat de nieuwe regering van Ivanisjvili was aangetreden.”

Wie nieuwe premier wordt eigenlijk belangrijker

Volgens Verkade is het misschien wel belangrijker wie de nieuwe premier van het land wordt, nu miljardair Ivanisjvili aftreedt. Die had eerder al beloofd te zullen terugtreden zodra hij een einde had gemaakt aan het bewind van Saakasjvili, schrijft AP. Aankomende week maakt hij naar verwachting zijn opvolger bekend. Door een grondwetswijziging krijgt de premier veel meer macht in het land. Dit tot onvrede van aftredend president Saakasjvili, die grote politieke onrust verwacht.