Dit is een artikel uit het NRC-archief

Boeken

Eerste Jan Wolkers Prijs naar Simon van der Geest

Simon van der Geest.
Simon van der Geest. Foto ANP / Elzinga

De eerste Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek is vanmorgen op Texel uitgereikt aan Simon van der Geest. De 35-jarige schrijver kreeg de prijs uit handen van Karina Wolkers in het radioprogramma Vroege Vogels voor zijn jeugdboek Spinder.

De belangrijkste reden voor de jury om Van der Geest ook de Jan Wolkers Prijs te geven was de natuurbeschrijvingen in zijn werk. Het boek gaat over de jongen Hidde, bijgenaamd Spinder, en zijn insectenverzameling. Van der Geest kreeg vijfduizend euro en een prent van Siegfried Woldhek.

Van der Geest kreeg eerder deze maand ook al de Gouden Griffel voor zijn boek.

De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds, Vroege Vogels en de Volkskrant. Uiteindelijk maakten vijf boeken kans op de prijs, waaronder Mijn Roofvogels van Rob Bijlsma, De Nederlandse Bijen van Theo Peeters en Het Verlangen naar Hazelworm van Koos van Zomeren. De jury bestond naast Karina Wolkers, de weduwe van Jan, uit Jean-Pierre Geelen, Johan van de Gronden en Joost Huijsing. (Novum)