Dit is een artikel uit het NRC-archief

Weer

Eerste herfststorm met zware windstoten verwacht

Een auto rijdt door enorme plassen in Rotterdam tijdens de zware regenval een paar weken geleden. Voor vandaag en morgen worden opnieuw grote hoeveelheden regen verwacht met vooral harde wind.
Een auto rijdt door enorme plassen in Rotterdam tijdens de zware regenval een paar weken geleden. Voor vandaag en morgen worden opnieuw grote hoeveelheden regen verwacht met vooral harde wind. Foto ANP / Jerry Lampen

Het KNMI waarschuwt vandaag in de kustprovincies voor zware windstoten. In Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland geldt code geel, omdat in die provincies windstoten kunnen voorkomen tot 80 kilometer per uur. Ook verwacht de meteorologische dienst voor stormachtig weer.

Vandaag gaat in de loop van de dag steeds harder waaien; aan zee mogelijk stormachtig met windstoten tot 80 km/uur. Het regent op dit moment al flink in het hele land, ook een onweersbui is niet uitgesloten. Op Buienradar is te zien dat een flinke regenzone vannacht over het land trekt.

Afbeelding Buienradar

Morgen neemt dan de windkracht nog verder toe en komt in het kustgebied een heuse zuidwesterstorm te staan. Ook boven land waait het dan hard met windstoten mogelijk tot 110 km/uur, in het noordwestelijk kustgebied tot 130 km/uur, zo waarschuwt Buienradar.

De hard wind wordt veroorzaakt door een stormdepressie die van Midden-Engeland via de Noordzee naar Noorwegen trekt, schrijft persbureau Novum. Morgenavond zal de wind dan weer in kracht afnemen. Aan de overkant van de Noordzee slaat de herfststorm al eerder toe. De Met Office - het Britse KNMI - spreekt over een ‘storm die je niet elk jaar meemaakt’ en die zorgt voor hevige regenval en mogelijk omvallende bomen, overstromingen en beschadigingen aan gebouwen.

Flinke schade verwacht

De zuidwesterstorm zal naar verwachting flink wat schade veroorzaken, zo verwachten de meteorologen van weeronline.nl. Bomen waaien sneller om dan normaal doordat ze door de natte bodem minder stevig geworteld zijn. Ook vangen ze meer wind doordat er nog veel blad aan zit.

Ook de kans op schade aan gebouwen is volgens weeronline.nl aanzienlijk. Door plotselinge zeer zware windstoten moet onder meer rekening gehouden worden met rondvliegende dakpannen. De storm kan bovendien het weg- en treinverkeer parten spelen door afgewaaide takken en omgewaaide bomen.