Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Deze neushoorn kun je redden, maar dan moet je hem eerst afschieten

Zwarte neushoorn.
Zwarte neushoorn. Foto John en Karen Hollingsworth / US Fish and Wildlife Service

De zwarte neushoorn in Namibië wordt bedreigd in zijn voortbestaan. En dat vindt de Dallas Safari Club erg. Daarom wil de club een miljoen dollar ophalen om de neushoorn te redden. Hoe? Door een vergunning te veilen waarmee je een neushoorn kan afschieten.

De vergunning is afkomstig van de Namibische regering en geeft mensen toestemming om een neushoorn in een van de nationale parken in het land af te schieten. Het land kent een jaarlijks quotum om maximaal vijf neushoorns af te schieten op een populatie van 1.795 dieren. In het wild leven er naar schatting wereldwijd vijfduizend.

Maar het idee van ‘you have to kill one in order to save one’ roept wel wat discussie op.

Ook dierenrechtenorganisaties zetten vraagtekens bij de vraag of dit ethisch is. Wayne Pacelle, voorzitter van dierenrechtenorganisatie the Humane Society of the United States, zei tegen tv-zender Al Jazeera dat hij het een bijzonder slecht idee vindt:

“Er zijn zoveel inspanningen om de weinige zwarte neushoorns te beschermen tegen de kogels van stropers. Het laatste dat we nodig hebben zijn rijke mensen uit het buitenland die hier komen om er een af te schieten.”

Ben Carter, de directeur van de Dallas Safari Club, zei tegen persbureau AFP dat hij het probleem niet zo ziet:

“Dit is allemaal om de neushoorn te redden. De vergunning brengt waarschijnlijk 250.000 tot een miljoen dollar op. Het trustfonds voor het behoud van de zwarte neushoorn zal de volledige opbrengst krijgen.”

Neushoorn heeft hoog sterftecijfer

In 2009 zou het fonds al 175.000 dollar hebben gekregen voor een vergelijkbare vergunning. Tegen The Dallas Observer zou Carter eerder hebben gezegd dat het niet zo erg was om één neushoorn af te schieten, en dat de neushoorns een hoog sterftecijfer hebben. Drie neushoorns in een paar jaar tijd weghalen zou geen invloed hebben op de algehele populatie.

Pacelle benadrukte dat er in Namibië dagelijks meldingen zijn van stropers die vanuit een helikopter op de neushoorns jagen:

“Het schieten op een neushoorn in het wild is net zo makkelijk als schieten op een geparkeerde auto. Als deze multimiljonairs zo graag de neushoorns willen helpen dan kunnen ze ook gewoon geld geven. Ze hoeven hun dollars echt niet per se vergezeld te laten gaan door een kogel.”

De vergunning zal geveild worden op de jaarlijkse conventie van de club die wordt gehouden van 9 tot 12 januari. Het Amerikaanse agentschap Fish en Wildlife Service had nog geen verzoek binnen gekregen van de club om een karkas van een neushoorn het land in te mogen brengen.