Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

CSSD grootste partij Tsjechië - geen duidelijke winnaar verkiezingen

Leden van de kiescommissie legen de stembussen in een gesloten stemstation gister na de verkiezingen.
Leden van de kiescommissie legen de stembussen in een gesloten stemstation gister na de verkiezingen. Foto Reuters / David Cerny

De parlementsverkiezingen in Tsjechië hebben geen duidelijke winnaar opgeleverd. Nadat gisteravond alle stemmen waren geteld, bleek de sociaaldemocratische CSSD de grootste partij te zijn geworden met iets meer dan twintig procent van de stemmen.

Dat betekent dat de CSSD goed voor 50 zetels is in het 200 leden tellende parlement, maar dat is wel veel te weinig om alleen een nieuwe regering te kunnen vormen.

De vervroegde parlementsverkiezingen waren nodig omdat de regering van premier Petr Necas in juni van dit jaar viel. Zijn centrumrechtse regeringscoalitie spatte uiteen na beschuldigingen van spionage, corruptie en echtelijke ontrouw. De partij van Necas werd door de kiezers afgestraft en kreeg nog maar 7,7 procent van de stemmen.

Lange formatie verwacht

In de eerste reacties op de stembusuitslag wordt rekening gehouden met een lange formatieperiode. De leider van de sociaaldemocraten, Bohuslav Sobotka, heeft toegegeven dat de uitslag van de verkiezingen hem is tegengevallen. Hij liet direct weten dat hij met alle partijen wil onderhandelen over steun aan een nieuwe regering. In de tussentijd zal het land geleid blijven worden door de regering van technocraten die na de val van het kabinet in juni aantrad.

Belangrijkste gesprekspartner voor de CSSD is nu de nieuwe centrumpartij ANO, die na de sociaaldemocraten met 47 zetels in het parlement de tweede partij van het land is geworden. De ANO, die onder leiding staat van de steenrijke zakenman Andrej Babis, heeft scherp campagne gevoerd tegen de corruptie en voor verandering en is daarvoor door de kiezers beloond.

Bohuslav Sobotka, partijvoorzitter van de CSSD, gisteren in Praag nadat de stembussen gesloten werden en zijn partij de grootste werd. Foto AFP / Radek Mica

Kans op minderheidsregering met gedoogsteun is klein

De kans op een minderheidsregering van de CSSD met gedoogsteun van de communistische partij KSCM - de voorkeur van president Milos Zeman - is verkeken omdat zij samen geen meerderheid hebben in het parlement. De communisten bezetten 33 zetels.

Zo’n minderheidsregering zou de KSCM voor het eerst sinds 1989 invloed hebben gegeven op de regering. Sinds de Fluwelen Revolutie van dat jaar, die een eind maakte aan veertig jaar van communistische dictatuur, stond de partij aan de kant. De KSCM werd niet verboden, maar verlegde evenmin haar koers. Anders dan veel zusterpartijen hebben de Tsjechische communisten vastgehouden aan het oude gedachtegoed. De partij is een fel tegenstander van de NAVO en bleef bevriend met onder meer het stalinistische regime in Noord-Korea. (Novum/AP)