Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Achttien burgers gedood door bermbom in Afghanistan

Medisch personeel draagt een slachtoffer van de ontploffing van een bermbom in een ziekenhuis in Andar in de Afghaanse provincie Ghazni.
Medisch personeel draagt een slachtoffer van de ontploffing van een bermbom in een ziekenhuis in Andar in de Afghaanse provincie Ghazni. Foto AFP/ Rahmatullah Alizada

Een bermbom heeft in de Afghaanse provincie Ghazni achttien burgers gedood, onder wie veertien vrouwen en een kind, nadat hij een kleine bus raakte die terugkwam van een trouwerij. Dat heeft de politie bekendgemaakt, meldt persbureau AP.

Nog eens vijf vrouwen raakten gewond, van wie er twee in kritieke toestand verkeren, volgens de plaatsvervangend politiechef in de provincie. Er zijn verder nog geen details, omdat het afgelegen gebied maar moeilijk bereikbaar is voor veiligheidstroepen. Persbureau Reuters schrijft dat hoewel er elke dag wel burgers omkomen door bermbommen, het dodental van vandaag uitzonderlijk hoog is.

Andar, waar de bermbom afging, is een van de weinige districten in Ghazni waar de Talibaan nog steeds enige mate van zeggenschap hebben. Ze vallen vaak veiligheidstroepen aan, vooral met bermbommen, het voorkeurswapen van de beweging. Volgens de Verenigde Naties, zo schrijft AP, werden in de eerste zes maanden van dit jaar 1.319 burgers gedood en raakten 2.533 anderen gewond tijdens het al twaalf jaar voortslepende conflict in Afghanistan, een meerderheid door toedoen van bermbommen.


Grotere kaart weergeven

Geweld in land laait de laatste maanden op

De afgelopen maanden laait het geweld in Afghanistan weer op, nu opstandelingen gebruik proberen te maken van het feit dat buitenlandse troepen de controle over de veiligheid in het land overdragen aan de Afghanen. De buitenlandse troepen, geleid door de Verenigde Staten, trekken zich geleidelijk terug uit het land. De bedoeling is dat ze eind 2014 allemaal weg zijn. De overdracht aan de Afghanen is de laatste stap in dit proces.