Aangifte tegen galerie die Mein Kampf verkoopt

Federatief Joods Nederland (FJN) heeft aangifte gedaan tegen de Amsterdamse kunstgalerie Totalitarian Art Gallery, die Hitlers ‘Mein Kampf’ verkoopt. Dat zegt voorzitter Herman Loonstein tegen NRC Handelsblad. De organisatie heeft ook aangifte gedaan tegen Wikipedia, waar het boek te downloaden is.

Het verboden boek 'Mein Kampf' van Adolf Hitler in een vitrine tijdens de opbouw van de tentoonstelling 'Censuur door de eeuwen heen' in het Persmuseum in Amsterdam.
Het verboden boek 'Mein Kampf' van Adolf Hitler in een vitrine tijdens de opbouw van de tentoonstelling 'Censuur door de eeuwen heen' in het Persmuseum in Amsterdam. Foto ANP / Koen van Weel

Federatief Joods Nederland (FJN) heeft aangifte gedaan tegen de Amsterdamse kunstgalerie Totalitarian Art Gallery, die Hitlers ‘Mein Kampf’ verkoopt. Dat zegt voorzitter Herman Loonstein tegen NRC Handelsblad. De organisatie heeft ook aangifte gedaan tegen Wikipedia, waar het boek te downloaden is.

Vrijdag berichtte NRC dat het boek in de boekenkast van de Amsterdamse kunstgalerie staat. Loonstein tegen NRC:

“In een tijd van ongekende toename van antisemitisme is het belangrijk dat met harde hand wordt opgetreden tegen deze vorm van haatzaaien.”

De verkoop van Mein Kampf is in Nederland sinds 1974 bij wet verboden vanwege het haatzaaiende karakter. Maar Michiel van Eyck, de eigenaar van Totalitarian Art Gallery, zei gisteren tegen deze krant dat het om “historisch materiaal” gaat dat bij zijn collectie past. Hij verkoopt naast twee originele exemplaren en één Nederlandse vertaling van Mein Kampf onder andere kunst uit de Sovjet-Unie onder Stalin, China onder Mao en nazi-Duitsland.

FJN roept justitie op tot inbeslagname

Federatief Joods Nederland roept justitie op de exemplaren van Mein Kampf “met onmiddellijke ingang” in beslag te nemen en strafrechtelijke vervolging in te stellen.

Zes jaar geleden was het verkoopverbod in het geding. De toenmalige minister van Onderwijs Plasterk betoogde dat Hitlers boek vrij verkrijgbaar zou moeten zijn. Een krappe meerderheid van de Tweede Kamer stemde toen tegen.

Galeriehandel Van Eyck zei tegen NRC Handelsblad dat hij niet bang is voor vervolging.

“Ik vind het goed om het verbod ter discussie te stellen.”