Dit is een artikel uit het NRC-archief

Terrorisme

42 doden bij bomaanslagen in Bagdad

Gemeentewerkers in Bagdad proberen de wrakstukken te verwijderen nadat er verschillende auto's zijn uitgebrand door bomaanslagen vandaag.
Gemeentewerkers in Bagdad proberen de wrakstukken te verwijderen nadat er verschillende auto's zijn uitgebrand door bomaanslagen vandaag. Foto AP / Karim Kadim

Bij een reeks autobomaanslagen in shiitische wijken in Bagdad zijn zondag ten minste 42 mensen om het leven gekomen en tientallen gewond geraakt. Dat hebben bronnen bij de Iraakse politie gezegd, zo meldt persbureau AP.

De bommen gingen zondag binnen een half uur af in winkelcentra en op parkeerterreinen. De verantwoordelijkheid van de aanslagen is nog niet opgeëist, maar dergelijke golven van geweld zijn meestal het werk van aan Al-Qaida gelieerde opstandelingen. De aanslagen hebben als doel het vertrouwen in de autoriteiten te ondermijnen.

De afgelopen maanden kwamen al honderden mensen om bij aanslagen gericht tegen burgers. Deze maand zijn nu al meer dan vijfhonderd doden gevallen. Irak kampt met de hevigste oplaaiing van geweld sinds 2008, toen het land aan een sektarische burgeroorlog wist te ontkomen. Aanslagen worden overal gepleegd: moskeeën, voetbalvelden, bruiloften, begrafenissen en zelfs in zwaar beveiligde gevangenissen. De oorlog in buurland Syrië doet de stabiliteit van het land bovendien geen goed. Veel Syrische vluchtelingen steken de grens over.

Lees meer over de instabiliteit in Irak in deze column van Carolien Roelants.