Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Sport

Zin gekregen om zelf te gaan fietsen?

Fiets nodig? Grote fietsenzaken hebben doorgaans de goedkoopste fietsen. Voor persoonlijke hulp kun je beter terecht bij de fietsenboer om de hoek. Instapmodellen zijn er vanaf 400 euro. Daar kun je al prima de Alpe d’Huez mee op, als je maar trapt. Het verschil met een proffiets, à € 10.000? Gewicht, aerodynamica, duurzaamheid. Zij hebben het dus allemaal nét iets gemakkelijker.

Download een app. Ga je fietsen en heb je een smartphone, download dan Strava. Die maakt een kaartje van je rit en houdt je snelheid bij. Je doet meteen mee aan een competitie met alle mensen die de app ook hebben. De snelste fietser op een bepaald traject (de Cauberg, je eigen straat) mag zich King of the Mountain noemen. Profs als Laurens ten Dam doen ook mee.

Doe een tocht. Ieder weekend zijn er door het hele land tientallen toertochten waar je aan mee kunt doen. Lokale fietsclubs stippelen routes uit die ze met pijlen langs de weg aangeven. Vaak gaan de tochten over de mooiste weggetjes van de omgeving – de fietsclubs kennen die als geen ander. ’s Ochtends starten, halverwege pauzeren met koffie en soms appeltaart. Een toertocht is een manier om gemakkelijk mensen te leren kennen. Of om je grens op te zoeken in de snelste groepjes. In de lente en zomer zijn er tochten voor racefietsers, ’s winters gaan de ritten de bossen in. Meedoen kost een paar euro.

Waarom niet gewoon dit weekend? Deze mountainbiketochten staan bijvoorbeeld op de agenda: de Twentse Heuvelentocht vanuit Losser (30 of 50 km), de Hel van Berghem vanuit Berghem (25 of 50 km) en de Kacheltocht vanuit Nederweert (30 of 60 km). Voor meer info over deze tochten en de volledige toerkalender kijk je op ntfu.nl/kalender.

Of ga naar het buitenland. Daar zijn er de cyclo’s: etappekoersen voor recreanten. Ze zitten tussen een toertocht en een wedstrijd in. Gewoon over de openbare weg, maar wel met een klassement. Een lijstje cyclo’s: de TransAlp (van Duitsland naar Oostenrijk door de Alpen), de Viking Tour (zeven dagen door Noorwegen) en de Haute Route (700 kilometer Pyreneeën met finish in Nice).