Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Zeventien Iraanse bewakers gedood aan grens met Pakistan

Bij gevechten aan de Iraans-Pakistaanse grens zijn vannacht zeventien Iraanse grensbewakers om het leven gekomen. Dat heeft het Iraanse staatspersbureau IRNA gemeld. Bij de gevechten met “gewapende bandieten” raakten ook vijf grensbewakers gewond.

Met wie de Iraanse grensbewakers precies in gevecht raakten is onduidelijk, maar een anonieme functionaris die geciteerd werd door het staatspersbureau sprak van “bandieten of rebellen die tegenstander zijn van de islamitische republiek”. De gevechten vonden plaats in een gebergte nabij Saravan, een grensplaats in het zuidoosten van Iran.

Iran ligt op een belangrijke route voor drugssmokkel tussen Afghanistan en Europa, weet de BBC. In het zuidoosten zijn ook sunnitische militanten actief, die zeggen te vechten tegen de achterstelling van de sunnitische minderheid in het door shi’ieten gedomineerde Iran.

Update 14.12 uur:

Een paar uur na het nieuws over de gedode grensbewakers meldde een Iraans persbureau dat uit wraak zestien “anti-Iraanse rebellen” zijn opgehangen. “De gerechtelijke macht zal dit soort daden absoluut niet tolereren”, aldus een overheidsfunctionaris tegen persbureau Farsi.


View Larger Map