Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Zelfs de pubers dansen

Terwijl kinderen op het Cinekidfestival films kijken en spelen in het MediaLab, zorgt projectleider Sjoerd Berendsen dat de organisatie van de prijsuitreiking in orde is.

Foto Roger Cremers
Foto Roger Cremers

Donderdag 17 oktober

Vanochtend vroeg, om zes uur, opgestaan. Ik logeer nu in de buurt van het Westergasterrein aangezien de dagen erg lang zijn. Iedere dag vanuit Arnhem op en neer tijdens het festival is iets te intensief.

We beginnen deze ochtend om kwart voor acht met de draaiboekbespreking. Snel de evenementen van vandaag doornemen en kijken of er nog problemen zijn die moeten worden opgelost.

Vandaag lijkt alles goed te gaan. We hebben onze eerste scholendag en ontvangen ongeveer 700 kinderen die films komen bekijken in het MediaLab. Dat lab is 1.200 vierkante meter groot en staat vol met media-installaties uit binnen- en buitenland. Het is de grootste digitale speeltuin voor kinderen in Europa. Ik ga vandaag door met de organisatie van ons slotfeest: de prijsuitreiking. We lopen daar een beetje mee achter door de opening van gisteren. Dat was trouwens echt geweldig. Heel fijn dat Waldemar Torenstra er was, als voorzitter van de Vrienden van Cinekid. En dat wethouder Carolien Gehrels nog even onderstreepte dat ze ons een warm hart toedraagt.

Altijd gek om te merken wat een stress er soms achter de schermen kan zijn en dat het publiek daar niets van merkt. Nu ik toch een dagboek schrijf, kan ik het ook niet nalaten om de elf kinderen die optraden bij de opening een geweldig compliment te geven. Pas tien jaar oud waren sommigen, maar ze dansten in volle overgave voor 350 bezoekers. Rond 20.00 uur ben ik thuis en kijk ik een filmpje. Rond middernacht word ik wakker op de bank... Ik ben in slaap gevallen.

Vrijdag

Om half 7 loop ik weer over het Westergasterrein naar het festivalkantoor. Ik verbaas me over de drukte. Ik had er helemaal niet bij stilgestaan dat het Amsterdam Dance Event tot ’s ochtendsvroeg doorging.

Over een paar uur lopen er hier allemaal kinderen rond in plaats van uitgeputte dancefanaten.

Vandaag komen een aantal klassen met dove en slechthorende kinderen. De inleiders van de film – de mensen die uitleg geven – hebben dan een tolk naast zich staan die alles direct vertaalt in gebarentaal.

Mijn vriendin schminkt vandaag in Arnhem bij Cinekid op locatie. Ze vertelt dat ze een dove jongen heeft geschminkt, die erg genoot van het gevoel van een penseel over zijn gezicht. Het schijnt dat ook dove kinderen het MediaLab als zeer indrukwekkend ervaren. Verder heb ik vandaag ook ontwerper Anthon Beeke ontmoet. Hij bezoekt ons festival. Ik ben een groot fan van hem. Ik ga vanavond wat vroeger terug naar mijn logeeradres, rond een uur of 6.

Zaterdag

Zaterdag begint wat later dan de eerdere dagen, rond 9 uur. Met een kop koffie nemen we het draaiboek van de dag door. Ook delen we de successen van de vorige dag. Een daarvan is dat er veel tickets online zijn verkocht en we dus nu al weten dat we veel bezoekers kunnen verwelkomen de komende week!

De zussen Elly en Joke Engel (de oprichters van Cinekid, die nu met pensioen zijn) zijn er vandaag ook. Elly en Joke vertellen dat ze het heerlijk vinden om op het Cinekid Festival rond te lopen zonder iets te moeten.

Het Stalen Ros is een van de buitenattracties van vandaag: een prachtig mechanisch paard van glimmend staal dat rondloopt over het terrein. De kinderen vragen of ze hem mogen aaien en staren het grote gevaarte met grote ogen na.

Vandaag ben ik op tijd klaar met werken, wat ook lekker is omdat het de komende week ontzettend druk gaat worden.

Rond 19.00 uur ben ik thuis en maak een curry. Een beetje gezond eten kan geen kwaad.

Zondag

Een spannende dag vandaag: morgen komen de minister van cultuur, Jet Bussemaker en de EU Commissaris voor (onder andere) cultuur en media, Androulla Vassiliou. In de DWDD-studio nemen zij deel aan de conferentie Dag van de Mediawijsheid, georganiseerd door Cinekid en Mediawijsheid.net. Het valt me op hoe rustig mijn collega’s zijn. Regelmatig zorgen dit soort bijeenkomsten voor veel stress.

Ondertussen loopt Mat Claassen, een ras-entertainer, op het festival rond om de kinderen te vermaken. Iedereen raakt enthousiast als hij langskomt met zijn kar met luidsprekers waar hits uitkomen. Kinderen van alle leeftijden – zelfs pubers – krijgt hij aan het dansen.

Aan het eind van deze dag eten we samen met alle collega’s. Gezellig en het wordt een beetje laat!

Maandag

Ik heb vannacht slecht geslapen. Mijn bovenburen waren nog wakker toen ik naar bed ging en ik kan elke beweging horen. Wat natuurlijk ook niet hielp is dat vandaag belangrijk bezoek komt. Het moet allemaal goed gaan. Het is vanochtend ook ontzettend druk in het MediaLab.

Honderden kinderen zorgen voor een prachtige sfeer. Allemaal kinderen die plezier hebben en genieten van cultuur.

Rond 11.15 uur komen de minister en de eurocommissaris naar het MediaLab voor een rondleiding.

De eurocommissaris en aanwezige directeuren van bedrijven noemen het MediaLab van Cinekid het klaslokaal van de toekomst. Dat is een mooi compliment.

Een dag als vandaag gaat altijd snel voorbij. Terwijl ik dit tik, bestel ik tegelijkertijd een pizza want ik heb geen zin om te koken.

Vandaag vroeg naar bed, want morgen moet ik verder met de organisatie van de prijsuitreiking.

Dinsdag

Vandaag belooft het een wat rustigere dag te worden, althans voor mij. Cinekid for Professionals begint vandaag, dus die afdeling heeft vandaag veel te doen. Na de draaiboekbespreking van 9.00 uur ga ik langs de verschillende festivallocaties om te kijken of alles goed loopt. Als ik langs de ScreeningClub loop zie ik allemaal schermpjes waarop omroepen van over de hele wereld vandaag gaan zitten screenen en aankopen, dat vind ik echt bijzonder.

Mijn rustige dag is meteen ook mijn ‘dipdag’. Normaal word ik geleefd, maar vandaag kan ik sinds tijden daadwerkelijk mijn werk afmaken. Ik voel dan ook dat ik steeds vermoeider wordt. Het is ook wel lekker om even te kunnen genieten van het festival en het wat rustiger aan te doen. Vanavond skype ik een lange tijd met mijn vriendin en heb het ook over het schrijven van dit dagboek. Het is raar, maar na zo’n rustige dag weet ik niet meer zo goed wat ik allemaal heb gedaan.

Woensdag

Vandaag begin ik weer vroeg (7.15 uur). De dag begint goed, want het kantoor zit op slot en ik word niet door de bewaking binnengelaten. Ach, op zich ook wel lekker om even buiten te beginnen met mijn to do-lijstje.

Vandaag wordt bekend wie de Cinekid-prijzen gaan winnen. Een spannende dag dus.

Ik probeer alle informatie bij elkaar te krijgen en te zorgen dat al het beeldmateriaal dat we vrijdag bij de prijsuitreiking gebruiken klopt. Het lijkt weinig werk, en eerlijk gezegd dacht ik ook dat het wel mee zou vallen, maar toch ben ik er best veel tijd mee kwijt.

Laat in de avond weten we wie er genomineerd zijn. Uiteindelijk is het nog laat geworden en stop ik rond 23.00 uur met werken. De dag is in een flits voorbij gegaan.