Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

#Women2Drive: Saoedische vrouwen eisen opnieuw recht op om te rijden

De Saoedische activiste Manal Al Sharif in haar auto in Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten.
De Saoedische activiste Manal Al Sharif in haar auto in Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten. Foto AFP / Marwan Naamani

Een spannende dag in Saoedi-Arabië vandaag, waar activisten vrouwen hebben opgeroepen in de auto te stappen om zo te protesteren tegen het rijverbod voor vrouwen in het conservatieve land. De Saoedische autoriteiten hebben gewaarschuwd hard te zullen optreden tegen vrouwen die het verbod overtreden.

De protestactie van vandaag, op Twitter te volgen via de hashtag #Women2Drive, is de derde grote lokale actie voor het recht van vrouwen om auto te rijden sinds 1990. Na afloop van die actie werden een aantal vrouwen gearresteerd en raakten een aantal anderen hun baan kwijt. Ook nu dreigt het Saoedische ministerie van Binnenlandse Zaken vrouwen die het verbod niet respecteren te “straffen”.

De organisatoren van de actie van vandaag roepen Saoedische vrouwen op achter het stuur te kruipen en filmpjes van zichzelf op het internet te plaatsen.
Activiste May Al Sawyan meldde begin van de middag aan persbureau AP dat zeker vier vrouwen in hoofdstad Riad er in waren geslaagd zelfstandig een ritje te maken zonder opgemerkt te worden door de politie. Zelf reed Al Sawyan op en neer naar de supermarkt om boodschappen te doen.

Een Saoedische vrouw plaatste eerder deze maand dit filmpje op YouTube:

Steeds meer steun voor opheffen verbod

Hoewel er geen officiële wet is die autorijden voor vrouwen in Saoedi-Arabië verbiedt, kunnen Saoedische vrouwen geen rijbewijs krijgen. De machtige, oerconservatieve geestelijkheid in het land vindt dat vrouwen niet moeten kunnen rijden omdat dit “losbandigheid” in de hand zou werken. Afgelopen week nog betitelde een groep van 100 conservatieve geestelijken het protest van vandaag als “een complot van vrouwen” en “een bedreiging voor het land”.

Voor zover bekend zijn vrouwen die de afgelopen weken filmpjes op YouTube plaatsten van zichzelf in een auto niet gearresteerd. Volgens de BBC denken activisten dat dit komt door de veranderde houding binnen Saoedi-Arabië als het gaat om het rijverbod voor vrouwen. Steeds meer mensen, ook mannen, zouden opheffing steunen en ook binnen de regering zou er verdeeldheid heersen over het onderwerp.

Internationaal is er veel steun voor de campagne van vandaag. De Amerikaanse activiste Leilani Münter, zelf een autocoureur, maakte samen met regisseur Jordan Bloch een video om de Saoedische vrouwen een hart onder de riem te steken:

Saoedische zanger: No woman, no drive

Een beetje tegengas krijgen de Saoedische vrouwen ook. De Saoedische zanger Alaa Wardi plaatste vanochtend onderstaande video waarin hij een variant van Bob Marley’s ‘No woman, no cry’ zingt, genaamd ‘No woman, no drive’. Hij betoogt in het nummer dat het verbod maar beter niet kan worden opgeheven omdat vrouwen een gevaar op de weg zijn. Het is de vraag of Saoedische vrouwen er op een dag als vandaag om kunnen lachen.