Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Verkiezingen

Barcelona switcht van 2022 naar kandidatuur voor 2026

Barcelona doet geen gooi naar de organisatie van de Olympische Winterspelen van 2022, maar richt zich op de editie van 2026. Dat heeft burgemeester Xavier Trias gisteren bekendgemaakt. De stad denkt zo een betere kans te hebben om de Spelen daadwerkelijk te mogen organiseren.

Die kansberekening is voornamelijk gebaseerd op een onderhoud bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in Lausanne. Mogelijk hebben de Spanjaarden te horen gekregen dat een andere stad voor 2022 de voorkeur geniet. Dat zou zomaar München kunnen zijn. De Zuid-Duitse stad was ook kandidaat voor de Spelen van 2018, maar verloor die strijd van het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

Een eventuele voorkeur voor München kan onmogelijk los worden gezien van de verkiezing van Thomas Bach tot IOC-voorzitter. Bach was destijds voorzitter van het kandidaatscomité ‘München 2018’ en ervoer de voorkeur van IOC-leden voor Pyeonchang als een smadelijke nederlaag. Het is denkbaar dat Bach de voorwaarden creëert voor een gunstige positie voor München. Maar wel nadat een laatste hobbel is genomen. In München wordt op 10 november via een volksraadpleging bepaald of de kandidatuur doorgaat.

Als de inwoners van München negatief oordelen, blijft vooralsnog alleen het Kazachse Almaty als kandidaat over. Die stad heeft zich tot op heden als enige officieel aangemeld. De inschrijvingstermijn sluit op 14 november.

Steden die van interesse voor ‘2022’ blijk hebben gegeven zijn: de Noorse hoofdstad Oslo, het Poolse Krakau en Lviv in Oekraïne. Maar tot een officiële aanmelding is het nog niet gekomen.

Als de Winterspelen in 2022 naar München gaan, wordt de Zuid-Duitse stad de eerste die zowel de Zomer- als Winterspelen binnenshuis heeft gehad. In 1972 werden in München de Zomerspelen gehouden.

Als dat München-scenario niet doorgaat, kan Barcelona in 2026 de eerste stad van dubbele Olym pische Spelen worden. In 1992 hadden daar de Zomerspelen aan de Catalaanse kust plaats. (NRC)