Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

weg voordat je het weet

Kreeg ik een boze mail van een mevrouw die met een reisverslag van mij in de hand naar Istanbul was geweest. Nergens kon ze dat leuke restaurant vinden dat ik had aangeraden. Of ik mijn huiswerk niet beter kon doen in het vervolg. Laat dat nou net een pop-uprestaurant zijn geweest. Als reisjournalist word ik gek van de pop-uptrend. Now you see it, now you don’t. Overal waar ik binnenloop (restaurant, galerie, winkel, zelfs hotel!) moet ik vragen of ze echt bestaan, of slechts tijdelijk, als een heremietkreeft, zijn neergestreken. In Londen is nu zelfs een pop-upmuseum, het Moving Museum (tot 13 december aan The Strand). Zelfs het enorme standbeeld op Trafalgar Square is een pop-up. Schreef ik onlangs: ‘let op het mooie gouden beeld van het jongetje op een hobbelpaard’, blijkt dat nu ingewisseld te zijn voor een (tevens tijdelijke) grote blauwe kip. De wereld is vergankelijker dan ooit.