Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Wat een gedoe, zo’n stamrecht-bv

Binnenkort krijg ik wegens ontslag een ‘zilveren handdruk’. Wat kan ik hier fiscaal het beste mee doen? Waar kan ik dat het beste regelen?

Elke fiscale verandering brengt Nederland in rep en roer. Momenteel heerst onrust over ontslagvergoedingen, want het kabinet wil van de stamrechtvrijstelling af. Stamrechtvrijstelling geniet je als je een ontslagvergoeding stalt in een stamrechtproduct of stamrecht-bv. Je hoeft dan niet meteen inkomstenbelasting te betalen. De fiscus klopt pas aan als je stamrechtoplossing uitkeert. Althans, als je stamrecht uiterlijk 31 december al bestaat. Vanaf 2014 ontvangen ontslagvergoedingen tellen hoogst waarschijnlijk helemaal als belastbaar inkomen. Dat kan duur uitpakken.

Het is fiscaal het veiligste als de handdruk al voor 15 november in een stamrecht zit. Het kabinet wil namelijk dat alleen stamrechten die dan al bestaan in 2014 ineens opneembaar zijn met een eenmalige belastingkorting. Die korting houdt in dat je over 20 procent van het gestalde bedrag geen belasting betaalt. Je betaalt dan zo’n 42 in plaats van 52 procent, 34 in plaats van 42 procent of 30 in plaats van 37 procent. Dat is een voordeeltje van 7, 8 of 10 procent. Wil je liever uitkeringen om je inkomen aan te vullen, dan moet je ontslagvergoeding uiterlijk Oudjaar zijn gestort.

Haal je die termijnen en wil je een stamrecht? Dan sta je voor twee keuzes: Eén: Welk soort stamrecht regel je? En twee: Hoe laat je het uitkeren? Kan en wil je het ineens? Of zijn periodieke uitkeringen gunstiger?

Wie googlet op ‘stamrecht’ verdwaalt in de adviezen over BV’s, polissen en bankspaarproducten. Maar voor 99 van de 100 werknemers is simpel banksparen de beste keus. Het levert ten eerste altijd meer op dan een lijfrente, toont recent onderzoek. En de stamrecht-bv is een peperdure, ingewikkelde oplossing, hooguit geschikt voor de werknemer die een bedrijf begint. De oprichting van zo’n BV kost 1.000 tot 2.900 euro, administratie jaarlijks 300 tot 700 euro, en opheffen weer 750 euro. Bovendien hijgt de fiscus in je nek. Besteed je het bv-vermogen onverantwoord, dan kan men tot 72 procent heffen over het oorspronkelijke kapitaal.

Denk er wel aan dat een uitkering ineens je belastingtoeslagen in 2014 kan drukken. Toch ineens uitkeren? Kies dan een bankspaarproduct met een variabele rente, geen opnameboetes en een minimaal instap- of adviestarief. Het rentepercentage is onbelangrijker, want je stamrecht blijft maar kort bestaan.