Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Media

Waarover praten wij dit weekend? Weer over Apple, of over jonge artsen of pedofielen in de wijk?

Feestjes en etentjes in het weekend kunnen blijven hangen in een kabbelend gekeuvel. Maak ze spannender: verkondig eens een stevige mening, snijd een spraakmakend onderwerp aan. Next helpt.

Stelling: De PVV is de meest transparante partij. De PVV bestaat in feite maar uit één man: Geert Wilders. Hier geen ondoorgrondelijke compromissen in achterkamertjes. We weten wat Geert wil, en we weten ook dat hij geen verkiezingsbeloftes breekt: hij neemt toch geen regeringsverantwoordelijkheid.

Stelling: Media moeten ophouden met berichtgeving over nieuwe Apple-producten. Het is alleen maar reclame. Die kan Apple best zelf verzorgen. En wie objectieve informatie wil, kan prima op internet of in de winkel terecht.

Stelling: Kinderen met leer- of gedragsprobleem zijn welkom op iedere basisschool. Schooldirecteuren zeggen niet in staat te zijn ‘zorgkinderen’ op te vangen maar zij vergeten hoe leerzaam het is voor ‘gewone’ kinderen om vriendjes of vriendinnetjes die minder gemakkelijk meekomen een helpende hand toe te steken. Kijk niet alleen naar prestatie maar ook naar beleving.

Stelling: Ophef over racisme is onnodig. Vanwaar al die opwinding over racisme? We maken toch voortdurend onderscheid tussen mensen op basis van fysieke kenmerken? Tussen man en vrouw, oud en jong, mooi en lelijk. Logisch dus dat we ook (voor)oordelen hebben over etnische achtergrond.

Studenten medicijnen vinden nauwelijks meer een baan. Voor medicijnenstudenten zijn er in de toekomst veel minder opleidingsplaatsen waardoor specialiseren niet vanzelfsprekend is. Vorig jaar februari zei minster Schippers (Volksgezondheid) dat er tweehonderd extra opleidingsplaatsen zouden komen voor artsen en dat er plaats is voor meer studenten. Ho ho, zegt het Capaciteitsorgaan (dat berekent hoeveel artsen er in de toekomst nodig zijn): neem 450 minder studenten aan en breng het aantal opleidingsplaatsen voor specialisten terug om de groeiende werkloosheid onder jonge artsen tegen te gaan. Volgens een telling van de beroepsvereniging van jonge artsen kan vijf procent van de jonge specialisten geen baan vinden. 42 procent heeft een tijdelijk contract. Slechts een kleine minderheid heeft uitzicht op een vaste baan. Vooral radiologen, kno-artsen en chirurgen zijn vaker werkloos.

Ik ga wel/niet verhuizen als er een pedofiel in de buurt komt wonen. De burgemeester van Veenendaal stelt negen voorwaarden aan een veroordeelde zedendelinquent (die zijn straf heeft uitgezeten). Hoe ver reikt het taboe op pedofilie? Wat weten we eigenlijk van onze eigen buurtbewoners? Woont er niet in iedere wijk een man of vrouw met latente pedofiele neigingen, waar we weet noch last van hebben?

Stelling: TV- en radiogegevens mogen ontbreken in nrc.next op zaterdag. Een aantal lezers van deze krant op zaterdag mist de televisie- en radiogegevens. Juist op zaterdag, in het weekend hebben veel mensen meer tijd om televisie te kijken. Maar, zegt Hans Nijenhuis, chef van nrc.next, we hebben maar veertig tabloidpagina’s en de televisiegegevens voor zaterdag en zondag zouden vier pagina’s beslaan. Hoewel service heel belangrijk is, vinden we dat te veel. Zeker omdat deze informatie op andere plekken gratis beschikbaar is. Het blijft, geeft hij toe, een beslissing waarover je kunt twisten. In NRC Weekend staan de gegevens overigens wel. Maar wij hebben gekozen voor minder bijlagen en toch genoeg stukken om te lezen.

Met bijdragen van Margot Poll en Floor Rusman