Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Verraderlijk Premie voor basispolis dekt slechts klein deel van de kosten

Foto ANP

De maandelijkse zorgpremie voor de basisverzekering is met een slordige 100 euro per maand per volwassene een stevige uitgave in veel huishoudens. Toch wordt met dat geld slechts een klein deel van de zorg betaald. Nog geen kwart. Veruit de belangrijkste plaats waar het andere geld vandaan komt, is de werkplek, via de inkomensafhankelijke premies die de werkgever of uitkeringsinstantie op het salaris inhoudt. Dat is gemiddeld 138 euro voor de Zorgverzekeringswet (ziekenhuizen, artsen, apothekers) en 121 euro per maand aan AWBZ-premies voor de langdurige zorg.

Omdat dit geld niet voldoende is, wordt ook bijgepast uit de algemene middelen. Per maand wordt per Nederlander gemiddeld 65 euro aan zorg uit de belastingen betaald. Daarnaast dragen patiënten steeds meer zelf bij. In de ouderenzorg worden eigen bijdrages gevraagd van senioren met vermogen. Bij de andere zorg geldt een eigen risico van 360 euro per jaar.

Let wel, het gaat hier allemaal om gemiddeldes. De financiering van de zorg is grotendeels inkomensafhankelijk. Voor veel huishoudens bestaat er een financiële tegemoetkoming van het Rijk. Inkomens tot ruwweg 31.000 euro (alleenstaanden) en 42.500 euro (gezinnen) met niet te veel vermogen hebben recht op zorgtoeslag. Bijna twee op de drie huishoudens krijgen op deze manier inkomenssteun, gemiddeld 25 euro per maand.

Wat burgers dus kwijt zijn, is afhankelijk van ziekte en inkomen. Gemiddeld kost de zorg volgend jaar 433 euro per maand per volwassene.