Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wielrennen

Vanaf 2.600 meter alleen maar kijken naar Kramers rug

Vorig seizoen dacht Jan Blokhuijsen dat hij Sven Kramer kon verslaan op de vijf kilometer. Nu verliest hij dik.

Er komt een dag dat Jan Blokhuijsen de beste schaatser ter wereld is op de vijf kilometer, beter zelfs dan Sven Kramer. De 24-jarige West-Fries is er al een tijd lang heilig van overtuigd. Maar vrijdag, bij de NK afstanden in Thialf, werd hij niet gesterkt in die gedachte. Dapper ging hij hard aan, in een rechtstreeks duel tegen de olympisch en meervoudig wereldkampioen, houder van het wereldrecord bovendien. Om Kramer na 2.600 meter onnavolgbaar te zien wegrijden. De rest van de race zag Blokhuijsen slechts de rug van zijn opponent, die won in een razendsnelle 6.12,89. En Blokhuijsen? „6.19,5. Ik doe wat ik moet doen.”

Vorig seizoen voelde hij zich in de zomer bij vlagen sterker dan Kramer, zijn toenmalige ploeggenoot bij TVM, die na een val van de schommel tobde met zijn fitheid. Om beter te worden moest hij vooral niet het schema van Kramer kopiëren, wist Blokhuijsen. Binnen de TVM-ploeg vroeg en kreeg hij enige ruimte voor eigen ideeën over training (shorttrack), voeding (met mentale begeleider Dirk Zouterwelle) en het gebruik van een zuurstofarme tent om de aanmaak van rode bloedlichaampjes te stimuleren. Alleen de eerste plaats telt, sprak de wereldkampioen junioren van 2008 bij de start van dat seizoen zelfbewust.

Ook al was Kramer toen bij de NK afstanden weer drie seconden sneller (6.17,46 om 6.20,34), Blokhuijsen hield hoop. Zeker toen hij bij wereldbekerwedstrijden in Kolomna Kramer met een fraai persoonlijk record (6.11,97) dwong tot een uiterste krachtsinspanning om in 6.10,62 nog net te winnen. En bij de NK allround zat Blokhuijsen opnieuw vlakbij, ook als allrounder. Coach Gerard Kemkers toonde tijdens de afsluitende tien kilometer, tot woede van Blokhuijsen, diens rondetijden aan Kramer. Een vertrouwensbreuk tekende zich af. De opgaande lijn brak bij Blokhuijsen, ook door de ziekte van Pfeiffer. En vlak voor de WK afstanden maakte hij bekend te vertrekken bij TVM.

Weg uit het meest perfecte topsportklimaat, in een olympische zomer bovendien. Riskant? Blokhuijsen volgt zijn eigen weg. Geen bijwagen bij TVM, zelf stappen zetten. Hij vond een plek bij zijn oude Jong Oranje-coach Jan van Veen in de Corendonploeg en trainde als een bezetene. Zijn eerste tijden – in Inzell 6.26,69 op de vijf kilometer, Kramer een week later 6.15,38 - vielen niet mee. Proef het leedvermaak bij TVM, waar Koen Verweij zijn plaats innam en hem op een 1.500 meter met anderhalve seconde versloeg.

Hij prutste met zijn schaatsschoenen, veranderd details aan zijn techniek, twijfelde wat. En verloor in Thialf met bijna zeven seconden van Kramer. Ook het BAM-duo Jorrit Bergsma (tweede in 6.17,79) en Bob de Jong (derde in 6.19,20) eindigde nog voor hem. Toch telde hij zijn zegeningen. Sneller gereden dan vorig jaar om deze tijd, geplaatst voor de wereldbeker. Die straatlengte achterstand op Kramer? „Als het in december nog zo’n groot gat is, heb ik pas een probleem.”