Dit is een artikel uit het NRC-archief

Sport

FC Twente verliest in Den Haag - Cambuur en NAC winnen

Het nieuwe kunstgrasveld van ADO Den Haag. FC Twente verloor daarop vanavond. Foto ANP / Koen van Weel

FC Twente heeft de uitwedstrijd bij ADO Den Haag in de Eredivisie verloren. Cambuur en NAC wonnen van respectievelijk FC Utrecht en Go Ahead Eagles.

Door goals van Luc Castaignos en Roberto Rosales leek de koploper uit Enschede een punt te pakken, maar Mike van Duinen werd twee minuten voor tijd de matchwinner op het Haagse kunstgras: 3-2. Danny Bakker en Ninos Gouriye hadden de thuisploeg na rust al op voorsprong gezet.

ADO kon in de eerste wedstrijd op het nieuwe kunstgras niet voorkomen dat Twente het initiatief nam. De bezoekers speelden in een laag tempo, maar kregen toch enkele mogelijkheden. Kyle Ebecilio had de score kort voor rust moeten openen. Hij schatte een vrije schietkans echter niet op waarde en zag zijn poging over het doel verdwijnen.

ADO sterkt uit de kleedkamer

In de tweede helft kantende het wedstrijdbeeld volkomen. ADO kwam sterk uit de kleedkamer en nam in de 51e minuut de leiding. Een vrije trap van Danny Holla werd ingekopt door Bakker, die zijn eerste treffer in de Eredivisie maakte.

Vijf minuten later werd het zelfs 2-0. In eerste instantie stuitte Mathias Gehrt nog op Twente-doelman Nick Marsman, maar daarna legde hij de bal goed af op Gouriye, die eenvoudig kon inschieten. De Enschedeërs toonden evenwel veerkracht. Uit een voorzet van Dusan Tadic maake Castaignos in de 68e minuut de aansluitingstreffer.

Op aangeven van Luka Djordjevic schoot Rosales vervolgens de gelijkmaker achter ADO-keeper Gino Coutinho. In de slotfase ging Twente op zoek naar de overwinning, maar het winnende doelpunt viel aan de andere kant. Van Duinen werd met een sterke rush, die hij overtuigend afrondde, de matchwinner.

Door de nederlaag staat de koppositie van Twente onder druk. Onder meer PSV, PEC Zwolle en Ajax kunnen de Tukkers later dit weekeinde passeren. Die ploegen hebben een punt achterstand. ADO klimt naar de vijftiende plaats.

ADO-trainer Maurice Steijn na de wedstrijd:

Thuiszeges voor Cambuur en NAC

SC Cambuur en NAC Breda boekten later op de avond beide een thuiszege. De Friezen waren met 3-1 te sterk voor FC Utrecht. NAC had geen kind aan Go Ahead Eagles: 5-0. De Brabanders klimmen naar de tiende plaats met vijftien punten. De Eagles hebben twee punten minder en staan twaalfde. Cambuur en Utrecht volgen met twaalf punten.

De domstedelingen begonnen nog sterk in Leeuwarden. Via Dave Bulthuis, Kai Heerings en de lat kwam de bal voor de voeten van Yassin Ayoub, die hard raak schoot. Cambuur zette Utrecht daarna onder druk. De gelijkmaker bleef voor rust uit, maar na een uur tikte Michiel Hemmen de 1-1 binnen.

De Friezen gingen op zoek naar drie punten en hadden succes. Erik Bakker en Marcel Ritzmaier scoorden in de slotfase en bezorgden Cambuur daarmee de derde overwinning van het seizoen.

NAC maakte voor rust het verschil, al werd het voor een groot deel geholpen door matig verdedigen bij de bezoekers uit Deventer. In de 24e minuut was het raak voor Rydell Poepon, die op maat werd bediend door Henrico Drost. Drie minuten later verdubbelde Buijs de score na slecht ingrijpen van Xandro Schenk.

Daarmee was de honger van NAC voor rust nog niet gestild. Jeffrey Sarpong schoot de 3-0 binnen en kort voor de onderbreking tekende Poepon voor zijn tweede van de avond. De thuisploeg slaagde er pas in de 87e minuut in weer toe te slaan. Stipe Perica verzorgde het slotakkoord.

De reactie van FC Utrecht-invaller Mark Diemers na de verloren uitwedstrijd tegen Cambuur:

(Novum)