Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

‘Uitvinder’ döner kebab overleden - was kritisch over broodjes van nu

Een medewerker van een kebabzaak serveert een broodje doner kebab. Foto ANP / Robin Utrecht

De ‘uitvinder’ van het broodje döner kebab is op 80-jarige leeftijd overleden. Als allereerste serveerde Kadir Nurman in 1972 broodjes döner in Berlijn. Ze groeiden uit tot het populairste fastfood in die stad. En ook in de rest van Europa werd het broodje populair.

Döner kebab is van oorsprong een Turks gerecht. In Turkije werd dan ook al veel langer vlees van het spit in een pitabroodje gegeten. Maar die broodjes bevatten geen tomaat en ui, schrijft nos.nl.

Deze toevoeging van Nurman werd in korte tijd razend populair. Later werden ook sla en saus toegevoegd aan het broodje.

Volgens de BBC zijn er overigens meer mensen die in het verleden aanspraak hebben gemaakt op de titel ‘uitvinder van de döner kebab’. Maar in 2011 werd Nurman officieel als zodanig geaccepteerd door de Vereniging van Turkse Dönerproducenten.

Reportage over döner in Berlijn:

Nurman werd nooit rijk van zijn uitvinding

Twee jaar geleden zei Nurman dat hij met de döner kebab had willen inspelen op de veranderende eetcultuur in grote steden. Een snelle hap werd begin jaren 70 steeds gangbaarder.

Dat had hij goed gezien. Alleen in Duitsland zouden volgens de BBC nu al meer dan 16.000 dönerrestaurants zijn, waarvan zeker duizend in Berlijn. Ook in Nederland is het broodje döner bijzonder populair geworden.

Nurman is echter nooit rijk geworden van zijn uitvinding. Hij heeft namelijk nooit een patent op zijn broodje aangevraagd.

Nurman was overigens bijzonder kritisch op de broodjes döner van tegenwoordig. Daar zitten volgens hem veel te veel ingrediënten in. Ook de extra kruiden zouden niet nodig zijn, vond hij. Als het vlees maar goed is.

Uitzending van de Keuringsdienst van Waarde over döner kebab: