Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Terrorisme

Sta toe dat mensen in Syrië voor hun idealen gaan vechten

Illustraties Cyprian Koscielnak

Woensdag veroordeelde de rechtbank twee jongemannen die in Syrië wilden strijden voor hun idealen (NRC, 24 okt.). Eén werd veroordeeld tot opname in een psychiatrische inrichting, de ander tot 12 maanden cel (4 voorwaardelijk). Ouders die willen voorkomen dat hun door wanen bevangen kinderen naar Syrië afreizen, moet de overheid uiteraard helpen.

Maar waarom zou je degenen verbieden om voor hun idealen te vechten die bij hun volle verstand besluiten dat zij hun leven willen wagen in de strijd tegen een regime dat chemische wapens inzet tegen de eigen bevolking en door het grootste deel van de wereldgemeenschap als schurkenstaat wordt betiteld?

De rechtbank heeft het over het voorbereiden van geweldsmisdrijven die in het licht van de Jihad en terrorisme moeten worden begrepen. De rechtbank kiest daarmee misschien geen partij voor het regime van Assad, maar wel tegen degenen die het vanuit religieus-idealistische motieven tegen zijn regime willen opnemen. Oorlogen tegen schurkenregimes worden niet gewonnen met enkele geweldloze protesten uit naam van de liberale rechtsstaat, maar door gepassioneerde mensen die bereid zijn hun leven op het spel te zetten en vuile handen te maken (te doden) in naam van een ideaal.

Het OM zou zich moeten beperken tot overleg met ouders en omgeving. Veteranen, voormalig strijders en geestelijken kunnen risico’s inzichtelijk maken en misschien een ander perspectief bieden om voor idealen op te komen, maar overtuigen is de enige weg.

Menno van der Veen