Dit is een artikel uit het NRC-archief

Wielrennen

Sinterklaasfeest niet op Unesco-lijst vanwege Zwarte Piet

Een van de demonstranten vandaag op het Malieveld, verkleed als Zwarte Piet. Foto ANP / Koen van Weel

Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed heeft gedwarsboomd dat het sinterklaasfeest op de Unesco-lijst voor immaterieel erfgoed zou komen. Een aanvraag van het Sint Nicolaasgenootschap werd een paar maanden geleden teruggestuurd, omdat eerst iets aan het ‘zwarte pietenprobleem’ moest worden gedaan.

Directeur van het Centrum voor Immaterieel Erfgoed Ineke Strouken bevestigt de afwijzing tegenover Eenvandaag.

Strouken mengde zich de afgelopen tijd in de Pietendiscussie, maar vertelde niet dat ze de aanvraag eerder terugstuurde. Ze wil Zwarte Piet niet afschaffen, maar wil wel dat hij met zijn tijd meegaat.

Het Sint Nicolaasgenootschap Nederland is niet van plan om het probleem op te lossen. Voorzitter Jan van Wijk:

“Ik vind het erg dat wij de opdracht krijgen de figuur van Zwarte Piet te veranderen en dat we dan pas op de lijst mogen staan. Het is niet aan ons om Zwarte Piet te veranderen.”

Nederland heeft in 2012 het Immaterieel Erfgoedverdrag van Unesco geratificeerd. De eerste stap is nu het opstellen van een Nationale Inventaris. Vorig jaar werden het bloemencorso Zundert, de Sint-Maartensviering in Utrecht en de oude volkssport Krulbollen al op de lijst gezet. In September 2013 is ook Koningsdag toegevoegd.

Vandaag werd er op het Malieveld in Den Haag door zo’n 500 mensen gedemonstreerd voor het behoud van Zwarte Piet.