Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Raadselachtige sterfte treft Afrikaanse vallei

In een afgelegen vallei in West-Kameroen zijn door een nog onbekende oorzaak ten minste 1.200 mensen omgekomen. De tragedie vond plaats in het Nyosdal, op ruim driehonderd kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Yaoundé, gedurende de nacht van 21 op 22 augustus.

De meeste slachtoffers lijken in hun slaap te zijn gestorven. Sporen van verwoesting aan huizen of gewassen zijn er niet. Wel zouden in de vallei talloze diersoorten dood zijn aangetroffen, waaronder koeien, vogels en insecten.

Radio Kameroen meldt dat reddingsteams voorzien van gasmaskers en zuurstofcilinders het getroffen gebied proberen te bereiken. Honderden gewonden zijn inmiddels overgebracht naar een ziekenhuis in de stad Wum. Een behandelend arts omschrijft de symptomen als ‘blaarachtige zweren’ en ‘tekenen van verstikking als door wurging’.

Op de avond van 21 augustus is in de wijde omgeving een explosie gehoord. Ooggetuigen zeggen dat het heldere water van het nabijgelegen Nyosmeer rood kleurde nadat een plotseling opstekende wind enorme golven veroorzaakte.

Twee jaar eerder, op 15 augustus 1984, vonden 37 plantagearbeiders de dood bij het Monounmeer op honderd kilometer ten zuidoosten van het Nyosmeer. Ook de oorzaak van die sterfte is nog altijd onopgehelderd. (BBC, Reuters)