Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Ombudsman verbaasd over zwakke opstelling regering in zaak-NSA

De Nationale Ombudsman vindt dat de Nederlandse regering zich kritischer moet uiten over de afluisterpraktijken door de VS.
De Nationale Ombudsman vindt dat de Nederlandse regering zich kritischer moet uiten over de afluisterpraktijken door de VS. Foto ANP / Martijn Beekman

Nederland zou zich meer zorgen moeten maken over de afluisterpraktijken van bijvoorbeeld de Verenigde Staten. De houding van de regering is veel te zwak vergeleken met andere Europese landen. Dat zei Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer vanochtend in het Radio 1-programma Kamerbreed.

“Wat ik jammer vind is de Nederlandse houding. Er heerst nu nog te veel een gevoel van: als er maar boeven worden gevangen, dan kan het me voor de rest niet schelen”, aldus Brenninkmeijer. Hij waarschuwt dat er bijvoorbeeld ook wordt gevist naar bedrijfsgeheimen. “Dan gaat het helemaal niet meer om boeven. De intentie is niet alleen om criminaliteit te bestrijden.”

Volgens Brenninkmeijer blijft Nederland te veel onder zijn “benauwde kaasstulp”:

“Andere landen kijken er heel anders tegenaan. Het gaat niet alleen om de overheid, maar het is naïef om te zeggen: ik heb niets te verbergen.”

‘NSA luisterde 35 wereldleiders af’

Afgelopen week werd duidelijk dat de Verenigde Staten zeker 35 wereldleiders, onder wie de Duitse bondskanselier Angela Merkel zou hebben afgeluisterd. In veel andere landen heerste grote verontwaardiging, maar in Nederland bleef echt grote kritiek uit. Premier Mark Rutte (VVD) veroordeelde het bericht dat Merkel zou zijn afgeluisterd overigens wel. Hij zei verder geen aanwijzingen te hebben dat hij zelf wordt afgeluisterd. (Novum)