Dit is een artikel uit het NRC-archief

Fotografie

Net gemist 26/10

Deze week: waarom we wél iets te verbergen hebben en hoe leren basisschoolkinderen het snelst?   Wat De Prooi (afl 1) Tijd 47 minuten De Prooi is een driedelige dramaserie van Theu Boermans naar het boek van Jeroen Smit over de val van ABN-Amro. Bestuursvoorzitter Kalff (Hubert Fermin) zoekt een opvolger. Rijkman Groenink (Pierre Bokma)

Deze week: waarom we wél iets te verbergen hebben en hoe leren basisschoolkinderen het snelst?

 

Wat De Prooi (afl 1)
Tijd 47 minuten
De Prooi is een driedelige dramaserie van Theu Boermans naar het boek van Jeroen Smit over de val van ABN-Amro. Bestuursvoorzitter Kalff (Hubert Fermin) zoekt een opvolger. Rijkman Groenink (Pierre Bokma) is een van de kandidaten, maar er zijn twijfels over hem. Vanavond wordt de tweede aflevering uitgezonden.

Wat Elf redenen waarom we wél iets te verbergen hebben
Tijd 15-20 minuten
In discussies over privacy komt steeds hetzelfde argument terug: ‘Ik heb niets te verbergen’. Rob Wijnberg en Maurits Martijn van De Correspondent geven in dit goed onderbouwde artikel elf redenen waarom dit argument ‘fundamenteel verkeerd’ is. Want ook de overheid maakt fouten. En niemand doet nooit niks fout.

Wat My Harassers
Tijd 6 minuten
Toen fotograaf Hannah Price naar Philadelphia verhuisde, kreeg ze te maken met nafluitende mannen. Ze besloot de mannen te fotograferen, kort na het moment dat ze haar nariepen.

Wat Burned by McDonalds Hot Coffee, Then the News Media
Tijd 12 minuten
De Amerikaanse Stella Liebeck knoeide in 1992 hete koffie van McDonalds over zichzelf heen en klaagde vervolgens het bedrijf aan. De vrouw kreeg 2,9 miljoen dollar schadevergoeding. Belachelijk, oordeelde de publieke opinie.  In deze korte documentaire van The New York Times blijkt dat het toch allemaal wat genuanceerder ligt. Liebeck verbrandde 16 procent van haar lichaam en lag een week in het ziekenhuis. McDonalds negeerde jarenlang klachten van klanten over te hete koffie.

Wat How a Radical New Teaching Method Could Unleash a Generation of Geniuses
Tijd 26 minuten
Hoe leren basisschoolkinderen het snelst? Technologiemagazine  Wired zocht het uit. Aan de hand van wetenschappelijke experimenten wordt duidelijk dat hoewel het gebruikelijk is kinderen te laten luisteren, ze over het algemeen sneller leren wanneer ze zelf de oplossing moeten aandragen.

Wat The Man Who  Forgot Everything
Tijd 19 minuten
Henry Gustave Molaison (1926-2008) leed aan epilepsie. Een operatie, bedoeld om zijn aandoening te verhelpen, mislukte in 1953. Het gevolg: Molaison kon niets nieuws meer onthouden. The New Yorker publiceerde deze week een lang artikel over de man die daardoor een gewild studieobject werd.