Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

‘Merkel al vanaf 2002 afgeluisterd’ - ‘Obama was niet op de hoogte’

Foto EPA / Julien Warnand

Bondskanselier Merkel wordt al sinds 2002 afgeluisterd door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Dat meldt persbureau Reuters. Het Duitse weekblad Der Spiegel heeft documenten in handen waaruit dat blijkt. De Amerikaanse president Barack Obama zou niet hebben geweten dat de NSA Merkel afluisterde.

Dat laatst schreef The New York Times eergisteren. De Amerikaanse veiligheidsadviseur Susan Rice zou dat tegen haar Duitse ambtgenoot hebben gezegd.

Het afluisteren van Merkel zou zo’n tien jaar geleden zijn begonnen, onder Obama’s voorganger George W. Bush. De afluisteroperatie zou onder de naam “GE Chancellor Merkel” zijn geregistreerd.

Obama zou woensdag zijn excuses hebben aangeboden toen Merkel hem telefonisch om opheldering vroeg, meldt een bron. Ook zou de Amerikaanse president hebben gezegd dat hij de afluisterpraktijken zou hebben gestopt, als hij op de hoogte was geweest.

Vorige week kwamen al berichten naar buiten dat de telefoon van bondskanselier Angela Merkel in het verleden zou zijn afgeluisterd. De Süddeutsche Zeitung meldde toen dat de telefoontaps mogelijk verliepen via de Amerikaanse ambassade in Berlijn.