Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Mario trekt de macht naar zich toe...

Op naar de Europese bankenunie en versterking van de macht van de Europese Centrale Bank (ECB). Die maakte deze week namelijk bekend dat zij de komende maanden 124 Europese banken, waaronder zeven Nederlandse, grondig zal onderzoeken. Wie denkt dat de test net als eerdere testen van de Europese Bankenautoriteit weinig inhoudt, komt bedrogen uit.

Er zullen banken zijn die zakken, garandeerde ECB-president Draghi deze week. „Als ze moeten zakken, moeten ze zakken. Dat staat buiten kijf”, zei Europa’s machtigste bankier dreigend. Sterker nog, om de test geloofwaardig te houden „moeten er banken zakken”.

De ECB wordt over een jaar de centrale toezichthouder van de grootste banken in de eurozone, goed voor 85 procent van de bankensector. Die taak is de eerste stap naar de vorming van een bankenunie. Maar voordat de banken in de unie stappen, moet zwakke broeders eraan. Daarom licht de ECB de balansen van de 124 banken door. Na de bekendmaking deze week schrokken beleggers omdat het bankenonderzoek blijkbaar strenger is dan verwacht. Vooral de koersen van Italiaanse en Spaanse banken kelderden. De vraag is uit welke kasten de lijken gaan vallen.