Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Boeken

Mannenboeken

„De mannen hebben dit jaar weer de boekhandel gered. Ik vind het fantastisch dat Gijp de NS-publieksprijs heeft gewonnen. Ik had het Tommy Wieringa met Dit zijn de namen ook erg gegund. Maar het succes van Gijp is ook dat het boek een nieuwe lezersgroep heeft aangeboord: de niet-lezende man. Diezelfde groep houdt van de wielrenverhalen van Wilfried de Jong, Het Diner van Herman Koch, Tonio van A.F.Th. van der Heijden, de boeken van Ammaniti, Ventoux van Bert Wagendorp. Literatuur in jongensboekverpakking. Romans die het grote publiek én de recensenten behagen. Mijn dochter Eva van vijftien is net begonnen in Bonita Avenue van Peter Buwalda. Ze is op de helft na drie dagen vakantie, en geniet ervan. Mannenboeken doen het ook goed bij beginnende literatuurlezers.”