Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Lagere premie, hogere kosten Groeidiamant Nederland heeft een na duurste medische zorg ter wereld

De spannendste maanden in de zorg zijn weer begonnen. Verzekeraars dingen naar de gunsten van burgers die moeten kiezen bij wie ze volgend jaar verzekerd willen zijn. In zes stappen door de wereld waarin de zorgpremies dalen terwijl de kosten stijgen.

Door onze redacteur Jeroen Wester

Minus 8 procent. De eerste verzekeraars kondigen fors lagere maandpremies aan. Wanneer medio november alle tarieven bekend zijn, hebben 17 miljoen inwoners zes weken de tijd te besluiten bij wie zij volgend jaar hun verplichte ziektekostenpolis afsluiten.

Toch zullen de zorguitgaven volgend jaar stijgen. Dat zal volgende week ook aan de orde komen als de Tweede Kamer de begroting van Volksgezondheid behandelt. De zorg blijft een van de grootste uitgaves van het Rijk die volgend jaar ondanks alle bezuinigingen met 3,5 procent stijgt. Dat ligt aan een vergrijzende samenleving, aan hogere prijzen in de medische sector, en vooral aan de toename van het aantal behandelingen per patiënt en het gebruik van duurdere technieken.

De dooddoeners zijn inmiddels genoegzaam bekend, maar ze kloppen wel. Nederland heeft de een na duurste zorg ter wereld, de uitgaven afgezet tegen de economie. Dat komt door de langdurige zorg – voor gehandicapten, ouderen en psychiatrische patiënten. Vergeleken met het buitenland leven veel patiënten in instellingen en wordt relatief weinig zelf betaald. Staatssecretaris van Rijn (Zorg, PvdA) broedt op hervormingen.

Bij ziekenhuizen en artsen stijgen de kosten ook, terwijl de zorgpremies voor het tweede jaar op rij zullen dalen. Dat komt door scherpe prijsconcurrentie tussen zorgverzekeraars en doordat de maandelijkse zorgpremie slechts een klein deel van de zorgrekening behelst.