Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Verkiezingen

Judith Merkies (PvdA) geschrapt als kandidaat lijsttrekker Europarlement

De PvdA heeft de presentatie van kandidaat lijsttrekkers voor het Europarlement op het laatste moment afgelast.

Judith Merkies mag zich niet kandidaat stellen als lijsttrekker voor de PvdA bij de Europese verkiezingen. Het partijbestuur wil de Europarlementariër niet toelaten tot de ledenraadpleging voor het lijsttrekkerschap, zo heeft partijvoorzitter Hans Spekman vrijdag bekendgemaakt.

Afgelopen jaren waren er spanningen binnen de Europese PvdA-fractie. Vooral delegatieleider Thijs Berman en Merkies zouden niet met elkaar overweg kunnen. In zijn schriftelijke verklaring zegt Spekman: „De adviescommissie kandidaatstelling benadrukt in haar advies aan het partijbestuur de problematische samenwerking in de delegatie, oordeelde hard over de rol die Judith hierin heeft gespeeld en wees het partijbestuur op de daarmee gepaard gaande risico’s. ”

Merkies kwam deze week in opspraak omdat ze 84.000 euro te veel aan vergoedingen kreeg voor haar parlementaire werk. Volgens Spekman heeft deze kwestie een rol gespeeld. Het te veel ontvangen bedrag is weliswaar netjes terugbetaald, maar dat heeft wel vier jaar geduurd. „Het partijbestuur rekent het Judith aan hoe zij is omgegaan met afspraken waarvoor zij heeft getekend.”

Merkies spreekt dit op haar website tegen. „De mediaberichten rondom de naleving van de interne PvdA Gedragscode voor leden van het Europees Parlement hebben niet geleid tot dit besluit ”, schrijft ze. Volgens haar heeft de commissie die met de naleving is belast „immers (...) reeds in haar verslag en in de toelichting aangegeven dat ik integer en in overeenstemming met de gedragsregels heb gehandeld.” Ze vindt het ook onverstandig van het partijbestuur „om, juist in het complexe Europese speelveld, alle opgedane ervaring op deze wijze niet meer in te zetten”.

De PvdA heeft de kandidatenpresentatie voor zaterdag afgelast.Kandidaten zijn Robert Baruch, Bernard Naron, Zita Schellekens en Paul Tang.