Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

JP Morgan betaalt 5,1 miljard boete aan hypotheekverstrekkers

JPMorgan is de grootste bank van de Verenigde Staten.
JPMorgan is de grootste bank van de Verenigde Staten. Foto AP / Seth Wenig

De Amerikaanse bank JP Morgan Chase gaat 5,1 miljard dollar schadevergoeding betalen aan hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac. Het bedrag is een compensatie voor de verliezen als gevolg van dubieuze woningkredieten van JP Morgan aan beide hypotheekinstellingen. Hierover is afgelopen nacht een akkoord bereikt tussen JP Morgan en de Amerikaanse hypotheektoezichthouder FHFA.

Het is niet het enige miljardenbedrag dat de grootbank moet betalen. Onlangs toonde JP Morgan Chase zich bereid om een vergoeding van in totaal 13 miljard dollar op te hoesten omdat de bank investeerders rommelkredieten heeft aangesmeerd. De overeenkomst met de hypotheekwaakhond zou onderdeel zijn van het akkoord van 13 miljard, waarover overigens nog steeds wordt onderhandeld met het Amerikaanse ministerie van justitie. Het zou het hoogste bedrag zijn dat een Amerikaans bedrijf ooit betaalde om aanklachten te schikken.

Het bedrag van 13 miljard dollar is hoger dan verwacht; eerder was uitgegaan van 11 miljard dollar. Het is onduidelijk of JPMorgan als onderdeel van het akkoord schuld zal bekennen aan wanbeleid, zoals critici van de bank willen. Dat zou kunnen leiden tot rechtszaken van aandeelhouders. Over de tekst van het akkoord wordt nog onderhandeld.

Schikking belangrijke zege voor regering-Obama

De miljardenschikking is een belangrijke zege voor de Amerikaanse regering, die lange tijd is bekritiseerd voor een weinig strenge aanpak van wanpraktijken bij financiële instellingen sinds de crisis. Minister van Justitie Eric Holder heeft volgens ingewijden geweigerd JPMorgan vrij te stellen van strafvervolging als onderdeel van de schikking. Medewerkers kunnen dus nog worden vervolgd.

De bank, de grootste van de VS, kwam relatief goed door de crisis, maar wordt de afgelopen paar jaar achtervolgd door juridische problemen. Dit kwartaal boekte JPMorgan 380 miljoen dollar verlies wegens een miljardenafschrijving aan juridische kosten, bij een omzet van ruim 23 miljard dollar. In totaal heeft de bank 23 miljard dollar gereserveerd voor de afwikkeling van aanklachten. De beurswaarde van de bank ligt iets boven 200 miljard dollar.