Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

Internetplan Kroes lauw ontvangen

Eurocommissaris Kroes wil de telecommarkt Europeser maken. Regeringsleiders verwelkomen de plannen, maar maakten vrijdag nog geen harde afspraken.

Het interpreteren van tijdens Europese toppen bereikte eindconclusies heeft soms veel weg van het voorspellen van de toekomst met koffiedik. Want wat betekent het eigenlijk als een plan ‘tijdig’ moet worden uitgevoerd?

Iedereen denkt daar anders over.

Timely adoption. Die term plakten regeringsleiders gisteren in de slottekst van hun Brusselse top op de ‘Digitale Agenda’, de strategie van Eurocommissaris Neelie Kroes om Europa op het gebied van telecom, internet en ICT weerbaar te maken in het door Amerikaanse bedrijven gedomineerde internettijdperk. „Dit was een goede dag voor Europa”, constateerde de eurocommissaris tevreden. De regeringsleiders hebben „politiek leiderschap” getoond. Voor haar betekent ‘tijdig’ dat ze haar plannen voor onder andere een gemeenschappelijke en niet door nationale grenzen gehinderde telecommarkt zelf nog kan afronden – voordat er na de Europese verkiezingen in mei volgend jaar een nieuwe Europese Commissie aantreedt.

Maar diplomaten betwijfelen sterk of dit realistisch is. Hoewel alle regeringsleiders in Brussel het belang van harmonisering van regels onderkenden, hadden veel lidstaten wel wat op te merken over de plannen, die de digitale markt ingrijpend gaan veranderen en de controle die landen hierover nu nog uitoefenen aanzienlijk zal verminderen. „Er was heel veel discussie en debat”, vertelde ook de Britse premier David Cameron na afloop van de top. Cameron is een groot voorstander van de plannen van Kroes. „Het Verenigd Koninkrijk is een leider op het gebied van e-commerce. Deze plannen zijn echt in ons belang.” Maar ook in dat van anderen?

In de plannen van Kroes worden veilingen van telecomfrequenties internationaal op elkaar afgestemd, wat de opbrengsten hieruit mogelijk zal verminderen: als bedrijven in verschillende landen tegelijk moeten bieden zullen ze minder hard tegen elkaar opbieden. In deze tijden van grote begrotingstekorten is dat geen prettig vooruitzicht.

Bovendien hoeven bedrijven zich straks nog maar één keer bij een nationale toezichthouder te melden om vervolgens overal in de Europese Unie aan de slag te kunnen. Landen met kleinere telecombedrijven vrezen een invasie van grote spelers. Ook het plan om roaming, het buitenlandtarief dat aan consumenten wordt gerekend, af te schaffen stuit op verzet, want hoe gaan telecombedrijven dat verlies aan inkomsten compenseren? Door bellen en internetten duurder te maken?

De twijfel over al deze zaken werd weerspiegeld in de slottekst, waarin roaming helemaal niet wordt genoemd. De lidstaten „verwelkomen” de door de Europese Commissie gepresenteerde plannen en „moedigen de wetgever aan om er een intensieve verkenning naar uit te voeren met het oog op tijdige aanneming”. Volgens een hooggeplaatste EU-functionaris betekent dat zoveel als ‘veel geluk’. Dat lijkt Kroes de komende maanden hard nodig te hebben.