Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

Inspectie biedt openheid in zaak huisarts Tuitjenhorn

Uit een document van de inspectie blijkt dat de huisarts uit Tuitjenhorn 1.000 mg morfine en 350 mg dormicum heeft toegediend aan een terminale kankerpatiënt.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft vrijdagavond het bevel openbaar gemaakt waarmee ze een huisarts in Tuitjenhorn begin deze maand sommeerde het werk neer te leggen. De huisarts pleegde niet lang daarna zelfmoord.

Aanleiding voor de publicatie is de grote onrust onder huisartsen. De nabestaanden van de huisarts zijn boos over de publicatie, hebben zij via hun advocaat laten weten. Deze zou alleen bedoeld zijn „om het vermeende gelijk van IGZ te rechtvaardigen”.

Uit het inspectiebevel blijkt dat de huisarts op 19 augustus 1.000 mg morfine en 350 mg dormicum toediende aan een terminale kankerpatiënt nadat hij „zich wezenloos was geschrokken” van de toestand van de patiënt, die veel pijn had, moeizaam sprak en „tot stikkens toe benauwd was”. De patiënt overleed een half uur later.

Volgens Carel Veldhoven, die als kaderhuisarts palliatieve zorg een regionale coachfunctie heeft, was de dosering „buitenproportioneel”, ongeacht de toestand van de patiënt. Veelgebruikte doseringen voor terminale patiënten met veel pijn zijn volgens hem 20 tot 60 mg morfine per dag en 1 à 2 mg dormicum per uur, wat neerkomt op zo’n 50 mg per dag. Morfine is een pijnbestrijder, dormicum een bewustzijnverlagend middel. Het is tegen de richtlijnen deze middelen te gebruiken om de dood te versnellen.

Uit het inspectiebevel blijkt ook dat de huisarts naging of de patiënt een euthanasieverklaring had, wat het geval was. Maar voor euthanasie moet een tweede arts worden geraadpleegd, en euthanasie moet worden gemeld. Dat is niet gebeurd.

Volgens het inspectiebevel zag de huisarts in dat hij „onverstandig” had gehandeld. Maar hij bestreed dat hij patiënten in gevaar bracht en verzocht hem niet op non-actief te stellen. „Ik denk dat zijn intentie goed was”, zegt Veldhoven. „Hij probeerde de patiënt te helpen, maar deed dat op de verkeerde manier en heeft zich absoluut niet aan de richtlijnen gehouden.”