Dit is een artikel uit het NRC-archief

Zorg

‘Huisarts Tuitjenhorn ging vaker over de schreef bij euthanasie’

Volgens een van zijn co-assistenten is de huisarts uit Tuitjenhorn vaker over de schreef gegaan bij het toepassen van euthanasie.
Volgens een van zijn co-assistenten is de huisarts uit Tuitjenhorn vaker over de schreef gegaan bij het toepassen van euthanasie. Foto ANP / Koen Suyk

De huisarts uit Tuitjenhorn die zelfmoord pleegde nadat hij op non-actief was gesteld heeft in het verleden vaker in strijd met de regels het leven van een patiënt beëindigd. Tegen de coassistent, die de kwestie aan de orde bracht, zei hij dat hij “ook weleens een zak over iemands hoofd had gedaan”. Dat staat in een verslag van de coassistent dat in het bezit is van de Volkskrant.

De huisarts had in zijn praktijk een speciaal kastje waarin hij onder meer morfine verstopte. Tegen de coassistent zei hij dat “alle huisartsen zo’n kastje zouden moeten hebben” en “dat je een lapzwans bent als je het niet zo doet”. Volgens de arts kost euthanasie te veel administratie en duurt het bovendien veel te lang.

De arts biechtte op dat hij een patiënt ook wel eens een zak over het hoofd had getrokken. Toen de coassistent geschrokken reageerde zei hij dat “een CO2-dood een hele zachte dood is”. Ook had hij helium in de praktijk liggen voor “dit soort gevallen”.

‘Dit ga je niet vertellen, want dan hang ik’

De coassistent van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam schrijft verder dat de huisarts zei dat zijn uitlatingen niet openbaar mochten worden. “Hij zei: en dit ga je natuurlijk niet op de opleiding vertellen, want dan hang ik, dat snap je wel.” Het ziekenhuis bevestigt in de krant dat het verslag ook naar de inspectie is gestuurd.

Bij het voorval waardoor de kwestie aan het rollen kwam, gaf de huisarts een terminaal zieke patiënt honderd keer de reguliere dosis morfine, zo maakte de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gisteren bekend. De patiënt kreeg in totaal duizend milligram morfine ingespoten. Ook kreeg hij ruim twintig keer de normale dosis van het slaapmiddel dormicum toegediend.

Advocaat: verslag extreem dik aangezet

De advocaat van de huisarts, Cor Hellingman, noemde het relaas van de coassistent vanochtend in een reactie op Radio 1 “extreem eenzijdig” en “extreem dik aangezet”. Hellingman neemt het verslag van de assistent, “net koud uit de collegebanken en nog zo groen als gras”, niet al te serieus. “Het is extreem dik aangezet. Het is haar woord tegen het woord van de huisarts”, aldus Hellingman.

Volgens de advocaat is het voorval waardoor de kwestie aan het rollen kwam een “uitzonderlijke situatie”. “Het is mij niet bekend dat hij eerder zo gehandeld heeft”, zo zei de raadsman. Hij erkent wel dat Tromp in dit geval een te grote dosis morfine heeft gebruikt. (Novum)