Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Boeken

House of Cards

„Mijn vriendin en ik hebben in krap twee weken de complete serie House of Cards gekeken. Voor acht euro per maand kijk je met Netflix de hele serie. Bij een dvd-box moet je actief iets doen om een nieuwe aflevering te starten. Hier komt in beeld: ‘over vijftien seconden begint de volgende aflevering’. Je wordt gewoon verslaafd gemaakt. House of Cards is minder spectaculair dan The Sopranos of Breaking Bad. Minder bloed en hakbijlen. Het is meer Shakespeariaans drama. Voor een romancier, want dat ben ik, zijn dit soort series, met die uitgewerkte karakters en dialogen, heel leerzaam. De scenarioschrijvers moeten hun verhaallijn in seizoen 2 en 3 consistent en kloppend houden. Dat is echt hoger sudokuniveau. Ik ben ervan overtuigd dat goed geschreven series de grootste concurrent van romans worden.”