Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Mensenrechten

Honderden mensen betogen voor behoud Zwarte Piet in Den Haag

Zon 500 mensen demonstreren op het Haagse Malieveld voor het behoud van Zwarte Piet en tegen de Verenigde Naties. Foto ANP / Koen van Weel

Enkele honderden mensen zijn vanmiddag naar Den Haag gekomen om actie te voeren voor het behoud van Zwarte Piet bij het Sinterklaasfeest. Op het Malieveld staan naar schatting vijfhonderd mensen, van wie er veel gekleed zijn als de knecht van de goedheiligman.

Op het veld is de sfeer gemoedelijk. Behalve veel Pieten zijn er ook veel media aanwezig. De organisatie laat desgevraagd aan persbureau Novum weten dat er zeker achthonderd tot negenhonderd mensen zijn. De actie zou nog tot 16.00 uur duren. Er zijn verschillende optredens en er worden spelletjes gedaan.

In Nijmegen wordt vanmiddag een recordpoging gedaan om met zoveel mogelijk Zwarte Pieten op de foto te gaan. De actie is eveneens georganiseerd om Zwarte Piet “vooral zwart te houden”.

In de afgelopen weken barstte de discussie rondom de aanwezigheid van Zwarte Piet bij het Sinterklaasfeest in alle hevigheid los. Zo zou Zwarte Piet discriminerend zijn en racisme oproepen. De kwestie laaide afgelopen week verder op nadat NRC Handelsblad onthulde dat de Verenigde Naties een onderzoek hebben ingesteld.

Zwarte Piet blijft present bij intochten

Gemeenten zijn niet van plan om de intocht van Sinterklaas dit jaar aan te passen naar aanleiding van de discussie rond Zwarte Piet. Dat meldde de NOS vanochtend op basis van een rondgang langs ruim tweehonderd gemeenten. Enkele gemeenten zeggen wel te willen nadenken over een mogelijke aanpassing volgend jaar.