Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Hitlers ‘Mein Kampf’ te koop in Amsterdamse kunstgalerie

Hitlers 'Mein Kampf' is in Nederland niet te koop. Minister van Onderwijs Plasterk stelde het verbod een aantal jaren terug ter discussie.
Hitlers 'Mein Kampf' is in Nederland niet te koop. Minister van Onderwijs Plasterk stelde het verbod een aantal jaren terug ter discussie. Foto ANP / Koen van Weel

Hitlers Mein Kampf wordt verkocht in een kunstgalerie aan het Amsterdamse Singel. De boeken staan in de Totalitarian Art Gallery zichtbaar op de plank. Galeriehouder Michiel van Eyck bevestigt in NRC Handelsblad dat hij het verboden boek verkoopt. “Maar ik leg het niet in de etalage.”

De verkoop van Mein Kampf is in Nederland sinds 1974 bij wet verboden vanwege het haatzaaiende karakter. Bij de Totalitarian Art Gallery is het toch te verkrijgen. “Ik weet dat het officieel niet mag, maar ik verkoop het niet vanuit een ideologie. Het is historisch materiaal dat bij mijn collectie past”, aldus Van Eyck.

Een woordvoerder van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) zegt dat “de verkoper vervolgd kan en zal worden zodra er aangifte is gedaan”. Van Eyck is daar niet bang voor. “Ik vind het goed om het verbod ter discussie te stellen.”

De Totalitarian Art Gallery verkoopt naast twee originele exemplaren en één Nederlandse vertaling van Mein Kampf onder andere kunst uit de Sovjet-Unie onder Stalin, China onder Mao en nazi-Duitsland. Een uitgave van Hitlers boek kost ongeveer 150 euro.

Zes jaar geleden was het verkoopverbod in het geding. De toenmalige minister van Onderwijs Plasterk (PvdA) betoogde dat Hitlers boek vrij verkrijgbaar zou moeten zijn. Een krappe meerderheid van de Tweede Kamer stemde toen tegen.